Gastro tip: Jahodové léto začíná ve Vinohradském Parlamentu
Na polích již červenají a voní jahody a to znamená, že léto je už konečně tady. Oslavte zahájení jahodové sezóny ve Vinohradském Parlamentu na jahodovém festivalu. V menu budou nejen různé varianty jahodových knedlíků, ale i jahodový dezert či fresh salát.
Jahody jsou tradičním letním ovocem, které milují děti i dospělí, a to na milion způsobů. Někdo si rád dělá jahodové koktejly, jiný se nemůže nabažit palačinek s jahodami, další zase nedá dopustit na jahodový koláč s drobenkou či jahodovou zmrzlinu. Čím ale nepohrdne snad nikdo, to jsou jahodové knedlíky. A na ty jsou ve Vinohradském Parlamentu machři.
V termínu od 21. do 27. června se tu koná tradiční jahodový festival, který přinese nejrůznější druhy jahodových knedlíků a další laskominy.
„Jahodové knedlíky mají v českých domácnostech velkou oblibu, a proto se snažíme na festivalu uvést vždy nějakou novinku nebo přijít s méně známým těstem, které si lidé doma běžně neudělají,“ přibližuje záměr šéfkuchař Jan Pípal a dodává: „Na menu jsme proto zařadili například jahodové knedlíky z makového těsta nebo odpalované jahodové knedlíky doplněné o bezinkovou espumu.“
Knedlíky, co jahodami doslova přetékají
Menu jahodového festivalu nabídne makové knedlíky s jahodou, strouhaným tvarohem a přepuštěným máslem, odpalované jahodové knedlíky s bezinkovou espumou, jahodovým salátem a meduňkovou drobenkou, tvarohové knedlíky s jahodovým žahourem a šlehaným tvarohem, nebo smažené jahodové knedlíky s jahodovou omáčkou, rebarborou a mandlovými lupínky.
Pokud by na vás byly knedlíky příliš těžkým soustem, i na to v restauraci myslí. Osvěžit se tak můžete jahodovým pohárem Parlament z čerstvých jahod, s jahodovou zmrzlinou, šlehačkou, karamelizovanými kešu oříšky a jahodovou cukrovou vatou, nebo si dát lehký salát z čerstvých jahod doplněný o rukolu, fenykl, hrášek, čerstvý kozí sýr a domácí housku.
Recept, co si doma všichni zamilují
Pokud jste skuteční milovníci jahodových knedlíků, jistě čekáte na chvíli, kdy si je budete moci udělat doma. Ať už si čerstvé jahody pořizujete na trhu, nebo se vydáte na samosběr, vyzkoušejte náš osvědčený recept, který si členové vaší rodiny zamilují.
Tvarohové knedlíky a jahodový žahour
SUROVINY: (3 porce)
Tvaroh polotučný (v alobalu) 250 g
Žloutek 2 ks
Hrubá mouka 2–4 polévkové lžíce
Kypřící prášek na špičku nože
Sůl špetka
Jahody 500 g
Cukr 100 g
Smetana 33 % 0,1l
Tvaroh polotučný 250 g
Citron 1 ks
Moučkový cukr 2 lžíce
Slunečnice 2 lžíce
PRACOVNÍ POSTUP:
Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou (sůl a kypřící prášek promíchejte předem s moukou). Vypracujte rychle hladké těsto a na pomoučněném vále vypracujte váleček. Nožem nebo kartou nakrájejte na 20g kousky, ze kterých připravte stejnoměrné kulaté knedlíky a vařte v lehce osolené vodě 6 minut.
Jahodový žahour připravíte z jahod, cukru, smetany a tvarohu. Na talíři ke knedlíkům naservírujte ještě vyšlehaný tvaroh s citrónovou kůrou a moučkovým cukrem, praženou slunečnicí a vše posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.
Zdroj foto: Vinohradský Parlament