Vařte na sporáku jako šéfkuchař – a ušetřete!

Vaření je radost a je tím, co nás spojuje u jednoho stolu. Ale i když vaříte pro svou rodin a známé denně, pořád jsou tu cesty, jak můžete svůj sporák využívat naplno a lépe, a navíc ještě i ušetřit, aniž byste ubrali na kvalitě pokrmů. Máme pro vás tipy a triky i doporučení odborníků!

Nezahřívejte zbytečně okolí hrnce

Sporáky můžete mít se všemi typy varných desek. Indukční varné desky nabízejí bezkonkurenčně nejvyšší, až 90% účinnost, a to díky technologii, která přímo ohřívá hrnec, a proto nedochází ke ztrátě tepla do okolí.

„Navíc mohou mít i pokročilé funkce jako ConnectZone, kdy jediným dotykem přemostíte dvě kruhové varné zóny vlevo do jedné větší oválné, abyste mohli efektivně vařit i ve velkých nádobách. S funkcí pro extra rychlý ohřev zase můžete výrazně zkrátit dobu vaření,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

U sporáků s plynovou varnou deskou dbejte na to, aby velikost plamene odpovídala velikosti hrnce a nedocházelo ke zbytečnému úniku cenného tepla do okolí. Spotřebu ovlivňuje i konstrukce hořáku – například sporáky MORA mají inovované hořáky, které nabízejí rychlejší a ekologičtější vaření a až o 7 % nižší spotřebu. U sporáků se sklokeramickou sálavou deskou se vyplatí vypnout plotýnku o něco dřív a využít zbytkového tepla. Zbytkové teplo jde také využít k ohřevu pokrmu nebo k rozmrazení polotovarů.

Ve všech případech se vyplatí trik našich babiček – používat pokličky. Vaření bude rychlejší a většinou můžete i snížit intenzitu plamene nebo výkon plotýnky. Ušetřit můžete i tím, že budete používat minutku, abyste dobu varu lépe ohlídali.

Vařte na sporáku jako šéfkuchař – a ušetřete!

Vyberte si sporák s moderní úspornou troubou

Důležitou součástí sporáku jako varného centra je moderní multifunkční trouba. Modely, které najdete na trhu, se velmi liší. A to nejen vzhledem, ale i tím, co je mimořádně důležité, ale na první pohled vidět není: objemem, vnitřní konstrukcí, výkonem, nabídkou různých tepelných příprav pokrmů a úsporností.

Ke špičce na trhu patří nová generace sporáků MORA. Mají inovované multifunkční elektrické trouby s extra velkým objemem, moderními funkcemi a úsporným provozem. „Využívají inovovaný patentovaný tvar vnitřního prostoru, který je klenutý po vzoru tradičních pecí a přispívá k rovnoměrnému pečení. Nová je i konstrukce a umístění topných těles s vyšším výkonem a také rozložení ventilačních otvorů. Teplotu v troubě můžete nastavit s přesností na jeden stupeň, a to v naprosto mimořádném rozsahu od 50 °C do 275 °C. A můžete využít celou řadu moderních metod přípravy pokrmů: například automatické programy včetně pečení s přidanou párou, dále zdravé horkovzdušné fritování bez tuku nebo jedinečné pečení zmražených pokrmů bez nutnost předehřívání trouby,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Neotvírejte troubu zbytečně

Ač by se to nemuselo na první pohled zdát, důležitý je velký průzor ve dvířkách a účinné osvětlení pro dokonalý přehled o pečení, aniž byste museli zbytečně otvírat dvířka a plýtvat energií. Podle Jany Neuszerové totiž každé otevření dvířek trouby znamená pokles teploty nejméně o 20 % a vyžádá si zbytečnou energii navíc potřebnou k obnovení teploty.

Pečení naplánujte

Pokud plánujete několik chodů, začněte s pokrmy, které vyžadují nižší teplotu, a troubu pak pouze dohřívejte. U některých sporáků můžete díky rovnoměrnému proudění vzduchu péct i více pokrmů najednou a ušetřit energii i čas. Také se vyplatí používat troubu s funkcí rychlého předehřátí – podle Jany Neuszerové se trouby ve sporácích MORA předehřejí na 200 °C za méně než pět minut. Ušetřit jde i s úsporným ECO programem.

Nezapomeňte na čištění

Čistá trouba a varná deska je nejen otázkou hygieny a vzhledu. Připečené nečistoty se totiž odrazí i na spotřebě. U plynových varných desek je třeba pravidelně čistit zanesené hořáky, ze všech desek je třeba co nejdříve odstranit rozlité tekutiny i nečistoty. Neoblíbené čištění trub výrazně usnadní automatické funkce – například ekologické hydrolytické čištění EcoClean nebo katalytický kryt ventilátoru.

Tip:

Pokud se poohlížíte po úsporném a funkcemi nabitém sporáku s šířkou 50 cm, zvažte sporák MORA I 8688 BX s indukční deskou a multifunkční troubou s extra velkým objemem 70 l. Varná deska se ovládá dotykově a umožňuje spojit dvě levé samostatné varné zóny do jedné velké, abyste mohli vařit i v objemných nádobách. Trouba a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních. Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo unikátní program pro přípravu mražených jídel bez předehřívání trouby. V případě potřeby se trouba předehřeje na 200 ?C za rekordních méně než 5 minut. Ve spodní části sporáku je praktický úložný prostor pro příslušenství v podobě roštu, mělkého plechu a XXL pekáče o objemu 8 l. Perfektní vyčištění vnitřního prostoru po každém pečení zajistí funkce EcoClean.

Sporák stojí 14 990 Kč.

www.mora.cz

Zdroj foto: MORA

You may also like...