Dokumentární experiment Tělo v mé hlavě upozorní na body shaming

Příběhy lidí, kteří byli od dětství kvůli svému vzhledu vystavováni kritice, urážkám a ponižování, vypráví nový dokument Dagmar Smržové Tělo v mé hlavě. Skupina žen a mužů se v něm na základě výzvy České televize sešla v televizním studiu a sdílí své zkušenosti s body shamingem i způsoby, jak mu čelit.

Snímek, který vznikl ve spolupráci s O2 Czech Republic a projektem O2 Chytrá škola, uvede ČT2 v úterý 24. září ve 21:00, dostupný bude také v iVysílání.

Tělo v mé hlavě

Body shaming, tedy forma šikany namířená na vzhled člověka, se ve společnosti objevuje v opakujících se vzorcích, a to zejména ve zranitelném období dětství a dospívání, přičemž zanechává trvalé stopy na psychice.

„Během natáčení se nám pro zúčastněné podařilo vytvořit bezpečné terapeutické prostředí, díky němuž získali odvahu sdílet své příběhy a zkušenosti. Otevřeně hovořili nejen o nepřijetí a s ním spojenými psychickými problémy – bulimií, anorexií, bigorexií, rozpadem vztahů nebo sebepoškozováním, ale také o způsobech, jak body shamingu čelit,“ popisuje kreativní producentka a autorka námětu Veronika Slámová.

Tělo v mé hlavě

Ponižování, posměšky a nevhodné komentáře mohou vést k posedlosti jídlem, váhou či vzhledem a být příčinou deformovaného vnímání sebe samých. Původci nevhodných komentářů jsou přitom často lidé z blízkého okolí, jimž důvěřujeme nejvíce – příbuzní, učitelé, trenéři, spolužáci.

„Jak aktuální a zároveň alarmující je to problém ve společnosti, ukazuje i to, kolik se nám na základě výzvy ozvalo lidí. Bylo to spousty zájemců, nejen z řad žen, ale také mužů, kteří chtěli své velice silné příběhy sdílet a tím i ukázat možná řešení těm, kteří něco podobného zažívají,“ vypráví o natáčení režisérka Dagmar Smržová v Domě ČT na MFF Karlovy Vary. Záměrem snímku je podnítit pozitivní zájem o druhé a jejich příběhy.

Tělo v mé hlavě

Součástí experimentu byly také osobní zkušenosti hudebníka Raega, herečky Báry Jánové a plus size modelky Natálie Debnárové, kteří si body shaming zažili na vlastní kůži. Byli přítomní ve studiu, a poskytli tak podporou těm, kteří svůj příběh sdíleli poprvé. Doplnil je i psycholog Jan Kulhánek, který se této problematice dlouhodobě věnuje.

„Dokument Tělo v mé hlavě mi přijde speciální v tom, kolik v něm vystupuje lidí, do kterých byste na první pohled ani neřekli, že by mohli mít takové potíže. Líbí se mi, že otvírá diskusi o tom, jestli v naší společnosti musí být krása definovaná vždycky fyzicky a zda nemůže být respektována i ta duševní,“ navazuje na režisérku projektu na besedě v Domě ČT hudebník Raego, který je autorem závěrečné písně Mý tělo odrážející jeho osobní reflexi body shamingu.

Tělo v mé hlavě

Na ČT edu budou pro školy připraveny atraktivní výukové materiály pro učitele do hodin ve formě komiksů. Ty učitele provedou tím, jak o těchto složitých tématech mezi žáky ve třídě mluvit. K tomu jim poslouží srozumitelné návody.

Dokument byl uveden v soutěži festivalu Jeden svět 2024 a vznikl ve spolupráci s O2 Czech Republic a jejich projektem O2 Chytrá škola. Součástí projektu je osvětová kampaň, kterou ve vysílání a na sociálních sítích provází spoty s pěti dobrými radami proti body shamingu.

Jejich kompletní verze budou k vidění také na www.o2chytraskola.cz.

Zdroj foto: Česká televize

You may also like...