V Troji létají jedovatí motýli. Botanická zahrada Praha láká na oblíbenou výstavu exotické motýlí krásy

Do tropického skleníku Fata Morgana návštěvníci vcházejí novým vstupním areálem

Trojská botanická zahrada pro návštěvníky opět připravila a dnes slavnostně zahájila výstavu tropických motýlů. Jejími kmotry se stali herečka a zpěvačka Eva Burešová, herečka Veronika Khek Kubařová a herec Vladimír Polívka, dále olympionička a moderátorka Gabriela Soukalová a prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová.

Jedná se už o 18. ročník a tentokrát se bude věnovat jedovatým druhům. Návštěvníci se dozví mnoho zajímavostí, třeba to, jak se jed dostane do těla motýla, pro koho jsou motýli jedovatí a který je ten nejjedovatější. Těšit se mohou ale i na krásné „soví motýly“ nebo modré krasavce z rodu Morpho. V rámci vernisáže výstavy byl rovněž slavnostně zahájen provoz nového vstupního areálu Botanické zahrady Praha s restaurací. Expozici je možné navštívit až do 18. července každý den mimo pondělí od 9 do 19 hodin.

Otevírací doba:

Venkovní expozice:

denně včetně svátků od 9.00 – 19.00 hodin

Skleník Fata Morgana:

Úterý – neděle od 9.00 – 19.00 hodin.

Vinoték a sv. Kláry:

Pondělí – pátek od 13.00 – 21.00 hod.

Sobota – neděle a svátky od 11.00 – 21.00 hod.

Do trojské botanické zahrady postupně po týdnech dorazí na 5500 kukel několika desítek druhů exotických krasavců. Botanická zahrada v Troji již několik let spolupracuje s motýlí farmou ve Stratfordu nad Avonou.

„Těší mě, že můžeme návštěvníky opět pozvat do našeho unikátního skleníku Fata Morgana, na oblíbenou výstavu motýlů. Tyto výstavy se u nás konají už od roku 2004. V loňském roce se akce z důvodu uzavření skleníku v rámci protiepidemických opatření nekonala. Letošní ročník potrvá šest týdnů. Snažíme se o to, aby byl pobyt v našem skleníku pro návštěvníky příjemný a aby si motýlí krásu skutečně užili. Zatím platí opatření, která povolují v expozici maximálně 100 osob v jeden okamžik. Proto doporučujeme, aby si zájemci svou návštěvu akce naplánovali, ideálně na odpoledne všedních dnů,“ zve na výstavu motýlů Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

5 NEJ výstavy

Motýli – Jedovatá krása

Nejjedovatější: Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus)

Největší: Soví motýl (Caligo atreus) – až 16 cm

Nejmenší: babočka Adelpha cytherea– do 5 cm

Nejzajímavější: „modří“ motýli Morpho, kteří nemají modrou barvu, jde o lom světla na šupinkách křídel

Nejkratší život: martináč Rothschildia lebeau – žije 3 až 4 dny Jedovatá krása

Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené „soví motýly“ (Caligo atreus) nebo překrásné modré babočky rodu Morpho. „Na výstavě bude možno se seznámit s desítkami druhů motýlů z nejrůznějších koutů světa, například z Kostariky, Ekvádoru, Filipín a dalších zemí tropické oblasti. Nejhojněji jsou zastoupené jedovaté babočky rodu Heliconius. Jedovatý je také monarcha stěhovavý (Danaus plexippus). Jedovatí motýli mají výstražné barvy: červenou, oranžovou, žlutou střídající se s černou. I některé nejedovaté druhy se ale podobně maskují a chrání. Návštěvníci se nemusí bát, motýli jsou jedovatí pouze pro své predátory, přesto prosíme, aby na ně nesahali,“ upřesňuje Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Do skleníku Fata Morgana novým vstupem

Do skleníku Fata Morgana se návštěvníci dostanou novým, moderním a zcela bezbariérovým vstupním areálem. „Otevření výstavy motýlů je skvělou příležitostí pro oficiální zahájení provozu nového vstupního areálu v botanické zahradě. Ten nabízí i možnost ukrátit si chvíli při případném čekání na vstup do skleníku, a to posezením u vodních prvků nebo u občerstvení v nové restauraci. Výstavbu nového prostoru jsme zahájili v roce 2019. Jedná se o práci architektů z ateliéru AND. Období, kdy byla botanická zahrada uzavřena na základě protiepidemických opatření, jsme využili pro dokončení stavby. Jedná se o moderní, plně bezbariérový areál,“ doplňuje k novému vstupnímu komplexu trojské botanické zahrady náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček (STAN).

Výstava se koná až do 18. července

Tropický skleník Fata Morgana hostí výstavu motýlů od 9. června. Je otevřen vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Na základě aktuálních opatření může být ve vnitřních prostorách v jeden okamžik maximálně 100 osob (1 osoba na 15 m? vnitřní plochy). Do celé Botanické zahrady Praha lze vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line. Zájemci mohou rovněž navštívit nový e-shop botanické zahrady, kde jsou kromě vstupenek k dostání i dárkové předměty.

You may also like...