Přízrakem lesů Serengeti je královská leopardice

Z temných zákoutí lesů Serengeti se kdykoliv bez varování může vynořit leopardice, královna a přízrak, která zde číhá na svou kořist.

Má taky proč – má pětiměsíční mládě, které musí nakrmit. Pro někoho její útok bude znamenat náhlou a předčasnou smrt, ale pro ni a jejího potomka přežití na dalších pár dní. Leopardice dokáže být celé dny takřka neviditelná, načež se vynoří jako stín a zaútočí náhle a neočekávaně.

První měsíce života představují pro leoparda největší nebezpečí. Mládě je bezbranné a vydané napospas nepřátelům. Minimálně ve chvíli, kdy máma loví nebo na chvíli přestane dávat pozor. Zajímavé je, že největšími nepřáteli leopardů jsou také kočkovité šelmy – lvi. Ti dokážou využít jakékoliv příležitosti k útoku.

Ve chvíli, kdy leopardice a její mládě nejsou v přímém nebezpečí, snaží se matka zajistit pro oba potravu a vodu. Úzké řeky parku Serengeti poskytují v sezóně vody dostatek, ale jakmile nastane sucho a prameny vysychají, je boj o tekutiny mnohem náročnější. Poslední zdroje pitné vody se skrývají ve stínu lesů. K jídlu jsou pak ideální selátka prasete bradavičnatého, skrývající se ve svých norách. Jen najít včas tu správnou noru.

Mladý leopard musí mamahotel brzy opustit. Do teritoria jeho matky přišel nový nápadník a „puberťák“ tak musí hledat teritorium nové. Navíc brzy získá dvě nové, mladší sestry. Ty se brzy mohou stát královnami lesů a převzít tak žezlo po své matce. Záběry páření leopardů jsou velkou raritou – tohle se podaří natočit skutečně jen málokomu.

To vše je obsahem poutavého dvoudílného televizního seriálu s názvem Leopardice. Jeho první díl vysílá v premiéře kanál Viasat Nature, od pondělí 2. května ve 20:00 v rámci pásma pořadů Měsíc velkých koček. Nenechte si ujít pohled na tyto nádherné kočky!

Zdroj foto: Viasat Nature

You may also like...