V ZOO PRAHA samice hrabáče Kvída porodila mládě

Očekávané mládě hrabáče kapského se narodilo v Zoo Praha v neděli po deváté hodině ranní. Třídenní mládě samo pije mateřské mléko od své matky Kvídy, podle chovatelů je aktivní a po narození vážilo 1 450 gramů a měřilo na délku 54 cm, což je u hrabáčů přiměřená porodní hmotnost a velikost.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Foto_DSC_9221_export-1024x683.jpg.
Mládě hrabáče kapského

Malého hrabáče jsme na svět přivítali v neděli v 9.12, porod proběhl rychle, mládě se od matky poprvé napilo v poledne a nyní se snaží pít v rozmezí jedné až dvou hodin. Jeho pohlaví zatím neznáme, odhalí jej teprve rozbory DNA z odebrané srsti,“ raduje se z nového přírůstku v Zoo Praha její ředitel Miroslav Bobek.

Chov hrabáčů v lidské péči je poměrně náročný, proto v prvních dnech po narození na ně i matku nepřetržitě dohlíží chovatelé, aby pravidelně pilo a aby jej samice například nedopatřením nezalehla. První čtyři dny života jsou pro zdárný odchov klíčové.

Samice Kvída o svého aktuálního potomka pečuje na svůj druh nadstandardně – častěji si lehá, aby se mohlo napít, olizuje jej a stimuluje jej tak k vyměšování,“popisuje mateřskou péči samice hrabáče kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Sedmnáctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala tři mláďata, otcem toho současného je stejně jako u všech předchozích třináctiletý samec Draco. Prvního společného potomka se podařilo odchovat před sedmi lety v roce 2015, sameček Kito dnes žije v Zoo Randers v Dánsku. O rok později se narodila samička Nyota, která nyní žije v Zoo Olomouc. Třetím odchovaným mládětem se v roce 2018 stala samička Sawa, ta nyní žije v Shepreth Wildlife Parku ve Velké Británii.

Tento africký savec je aktivní především v noci, den prospí ve své noře. Své silné drápy využívá také k rozhrabávání termitišť a mravenišť, jejichž obyvateli se živí. Nejen tato potravní specializace z něj činí chovatelsky náročný druh, v lidské péči proto patří k těm vzácněji chovaným. Hrabáči žijí samotářsky, proto také kromě období páření žijí i v Zoo Praha samice Kvída a samec Draco odděleně. Kvůli klidu mláděte a matky je nyní expozice dočasně zakryta. Hrabáče Draca mohou návštěvníci nadále sledovat v jeho samostatné ubikaci pavilonu Africký dům v horní části areálu.

Zdroj foto: ZOO Praha

You may also like...