Show Jana Krause: Království za koně, skoro utopený Kořen a poznej gumu

V dalším dílu Show Jana Krause se představí herec Václav Vydra, moderátor Vladimír Kořen a socioložka Hana Malinová.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 8. února ve 21.40 na Primě.

Jako prvního hosta dnes v Show Jana Krause přivítáme oblíbeného českého herce Václava Vydru v doprovodu s jeho psy. „Já jsem to v podstatě až takhle nikdy nechtěl. Ten život to na mě navalil. Připadám si jako taková mušle, která žije na dně oceánu, a na ni jsou přisátí ti paraziti,“ komentuje se smíchem skutečnost, že je neustále ve společnosti svých psů, případně koňů, do toho má práci v divadle, v televizi i u filmu, bydlí za Prahou, takže je takříkajíc na roztrhání. „Já jsem to kdysi začal dělat kvůli tomu, aby herectví nebylo jediným těžištěm mého života,“ vysvětluje, kde se vzaly všechny jeho aktivity. „Když jsem začínal, dostával jsem takové malé role, a tak jsem si říkal, mám se trápit, že nehraju? Radši jsem tedy začal hrát tenis, chodil jsem se psy, jezdil jsem na koni… no a pak se to nabalovalo. Přibylo herectví. Přibylo zvířat. Všeho přibylo.“ K tomu si s manželkou Janou Boušovou pořídili za Prahou statek, který zrekonstruovali a kde chovají koně. „Vytvořili jsme takový biotop, optimální pro chov domestikovaných koní, to znamená aktivní stáj, aby se pohybovali, žili ve stádě atd.,“ dodává celoživotní milovník koní a nyní i jejich zapálený chovatel, který je ale některými jinými chovateli obviňován z toho, že koně tyranizuje. „Jde o kopyta, ale i o ježdění bez uzdění. Dokonce mě někdo napadnul, že surově škrtím koně nákrčním řemenem, který používám k vedení koně,“ popisuje, kam míří neurvalá kritika, které musí čelit, a dodává, že ho tato vášnivá zloba skutečně mrzela, na druhou stranu si dobře uvědomuje, že nikdo, kdo se stará o koně, nikdy nepřipustí, že to dělá špatně, a tak jeho novátorský přístup může leckoho zvednout ze židle. „Ještě když jsem měl svého prvního koně, na jiném místě, jsem jednou tak jel a říkal jsem si, jak to muselo být hrozné v těch kavaleriích a ty bitvy… tak jsem si řekl s nějakými známými, že si to zkusíme. Seřadili jsme se do řady, ale vyjeli jsme každý jinak. Tak jsme si řekli, že uděláme tažení kavalérie. Ale jaký? Nedokázal jsem si představit, že budu shánět uniformy hulánů. Tak sedmá americká kavalérie, Vinnetou, Old Shatterhand. Ti mají žluté šátky, bílé kšandy, čepice – to jsem sehnal, koupil jsem dvě šavle, trubku, prapor a vyrazili jsme v roce 2000 v počtu šestnácti jezdců. Jeli jsme krajinou, dělali jsme různé formace ve dvojstupu, v trojstupu, já jsem občas zatroubil, vlajka vlála,“ vzpomíná Václav. „A ten pocit té jednotky byl úžasný! Takový povznášející. Druhý rok jsme si řekli, že to uděláme znovu. To už nás bylo 38. Osmý ročník nás pak jelo dvě stě.“

Na červenou pohovku přisedne známý televizní moderátor a popularizátor vědy Vladimír Kořen, který ve své činorodosti v ničem nezaostává za Václavem Vydrou. Donedávna (2020) byl navíc starostou Říčan, a z tohoto období přinese svému hostiteli několik dárků. „Jeden z velkých úspěchů jsou říčanské známky. Ty jsou strašně drahé, protože jich jsou jen dva tisíce. Je to takový říčanský Mauricius,“ vysvětluje Vladimír. „Pak je tady knížka o říčanských starostech, začíná tak kolem roku 1605. A já jsem na stránce 88, kdybyste hledal. A potom jsem přinesl lístky, ty jsou na vaše podpisy. Potřebuju jich šestadvacet pro 8. C,“ dodává bývalý starosta a nyní učitel fyziky, přírodopisu a mediální gramotnosti říčanské základní školy, na kterého Jan Kraus prozradí, že je jeho manželka šachová velmistryně. „Ona vidí na devět tahů dopředu,“ pokyvuje hlavou Vladimír Kořen, „ona to všechno propočítá.“ Přesto s ní šachy dokonce sám hrál. „Vyhrál jsem zatím jednu jedinou partii, a to tu první. Pak jsme jich sehráli asi tři tisíce a skončilo to tím, že mi řekla, víš, ty ale vůbec nejsi inspirativní. Jakože nevymyslím nic,“ dodává dotčeně moderátor, který od roku 2008 připravuje televizní zábavně naučnou show o přírodě. „Je to zápřah, ale my natočíme tak dvanáct třináct dílů do roka, takže je to taková kvartální práce. Ale je to hezké, protože si tam vyzkouším spoustu věcí, takových dobrodružných, na hraně života a smrti.“ A to bez přehánění, neboť například v jednom z dílů potápěli Vladimíra v autě do vody. „Zkoušeli jsme fyzikální principy, které tam fungují. To znamená, když v tom autě máte vzduch, tak v té vodě neotevřete dveře,“ připomíná a popisuje, že zrovna v tomto experimentu mu o krk opravdu šlo. Auta jsou prý v jeho případě kapitola sama o sobě. Vladimír má totiž za sebou již celkem 46 autonehod, a jedné zatáčce v Říčanech, kde havaroval třikrát, se dokonce přezdívá jeho jménem. „Poslední nehodu jsem měl teď 19. prosince. A já už to i tuším, že to přijde,“ říká. „Já prostě jedu a přede mnou jede auto silniční údržby, tam necky s asfaltem, lopata, všechno vypadne přímo před to mé auto…“ Nebezpečné situace tedy doprovází jeho život soukromý i pracovní. A jeho žena, se kterou má čtyři děti, už si na to musela zvyknout. „Ona je chytrá, takže se neptá dopředu, co se bude točit. Tím si vyloučí ten stres, tu obavu a dospěla prostě k tomu, že tyhle tahy počítat nebude. A pak se na mě vždycky ráda usměje, že se vrátím!“ uzavírá se širokým úsměvem Vladimír Kořen.

Pánskou společnost na závěr příjemně oživí povídání s naším dnešním posledním hostem, socioložkou Hanou Malinovou, zakladatelkou neziskové organizace Rozkoš bez rizika, jejímž posláním je zlepšovat postavení sexuálních pracovnic a pracovníků, předcházet rizikům spojeným s prací v sexbyznysu a snižovat je. „V Česku je kam zajít,“ shrnuje lakonicky nabídku různých podniků, klubů i privátů, které u nás nabízejí sexuální služby. Ona sama se tedy této problematice věnuje více než třicet let. A jaký sleduje vývoj? „Řekla bych, že ubylo cizinek, že se dokážeme sebezásobit sami. Od roku 2020 nám přibyla práce i s muži, kteří poskytují placené sexuální služby,“ vysvětluje. „Mužská prostituce samozřejmě byla vždy, ale řešilo se to spíše jen v rámci gay komunit.“ Nyní tedy organizace Rozkoš bez rizika pomáhá v oblasti zdravotní, a částečně i sociální rovněž mužům. „Napřed musíme ty lidi najít, potom se je snažíme kontaktovat, s těmi muži je to trochu horší. Já jsem sociolog a statistik, takže jsem si spočítala, že v průměru musíme muže oslovit pětkrát, než k nám konečně přijdou, kdežto děvčata chodí už napodruhé. A když je najdeme, musíme jim napřed trochu něco nabídnout,“ vysvětluje a zároveň vybízí Jana Krause, aby si dobře prohlédnul tašku, kterou mi přinesla jako pozornost a ve které najde zásobu kondomů. „To kdybyste se chtěl vydat do terénu.“ Poradí paní Malinová Janu Krausovi, kde najde v Praze kvalitní sexuální pracovnice se zdravotním ošetřením, očkováním a s voňavými stromečky? A jak se pro „bad girls“ shánějí sponzorské dary?

To a mnohem více se dozvíme v dalším premiérovém dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause dnes večer na Primě!

Zdroj foto: TV PRIMA

You may also like...