Váš tajný spojenec v kuchyni: odsavač par

Vaření, a hlavně společné chvíle u stolu plného dobrot patří k těm nejhezčím okamžikům celého dne. I když jídlo zmizí během pár minut, připravuje se často i dvě hodiny.

Váš tajný spojenec v kuchyni: odsavač par

A během této doby vznikají nejrůznější libé i méně libé vůně a páry, které se nesou celým bytem či domem. Někdy i kouř. A také droboučké kapičky tuku. Aby byla kuchyně a přilehlé prostory příjemným místem, nestačí jen otevřít okno. Potřebujete spojence – výkonný odsavač par. Máme pro vás několik tipů, jak vybírat i správně používat.

Váš tajný spojenec v kuchyni: odsavač par

Co všechno dokáže dobrý odsavač par?

Odsavač par v první řadě pročistí vzduch od nepříjemných pachů, například z přepáleného tuku. Kuchyni zbaví i typické vůně některých potravin, jako je třeba cibule, nebo ryby a mořské plody, které úplně každému nevoní. Současně odvádí z kuchyně a přilehlých prostor přebytečné páry. Ty by měly při nedostatečném větrání na svědomí šíření plísní a vznik plísňových skvrn.

Dokáže ale také zachytit drobné kapičky tuku, které by se jinak zachycovaly na stěnách a nábytku. To je přesně ten mastný film, kterého jste si všimli při velkém úklidu na obkladech nebo na horní ploše kuchyňských skříněk, a který napovídá, že je čas odsavač pořídit nebo vyměnit za výkonnější. Sečteno a podtrženo, kvalitní odsavač vám pomůže udržet pohodové a čisté prostředí.

Váš tajný spojenec v kuchyni: odsavač par

Jak poznám, jestli bude dost účinný?

Čím větší máte kuchyň, tím vyšší by měl být výkon odsavače par, zvlášť jestli máte kuchyni propojenou v duchu moderních trendů s obývacím pokojem. Platí jednoduché pravidlo – digestoř by měla být schopná během jedné hodiny vyměnit vzduch v místnosti 5-10x. Když vynásobíte délku, šířku a výšku své kuchyně, získáte objem v m?. Ten vynásobte 5x, ale lépe 10x, a získáte minimální doporučený výkon odsavače.

Hodně ale záleží i na odsávací technologii. Špičku představuje tzv. štěrbinový odtah. „Odsavače par MORA s ergonomickým tvarem se zkosenou hranou mají konstrukci s velmi účinným štěrbinovým, tzv. perimetrickým odsáváním. Na rozdíl od klasických odsavačů jsou výpary díky šikmému tvaru a odsávání přes štěrbinu efektivně odváděny k zadní části odsavače. Štěrbinové odsávání je mimořádně úsporné a čistí vzduch velmi efektivně a i při nižším výkonu motoru, a tedy bez zbytečného hluku a úsporněji. Díky zkosenému tvaru se navíc výrazně omezí nepříjemný kontakt horkých výparů s obličejem a vaření je díky volnému místu kolem hlavy mnohem pohodlnější,“ dodává Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Kam páry odvádět?

Naprostá většina moderních digestoří umožňuje odtah nežádoucí páry potrubím do komína, ventilační šachty nebo ven přes zeď mimo obytný prostor. A současně umožňují i recirkulaci s čištěním vzduchu přes speciální vyměnitelný uhlíkový filtr, který zachycuje mastnoty a pachy z nasávaného vzduchu a poté jej vrací zpět do místnosti přes výstupní mřížku. Recirkulace se využívá hlavně v prostorách bytových a panelových domů bez možnosti vyvedení páry ven přes zeď nebo do komína.

Všechny odsavače MORA vám umožní oba způsoby odtahů par, nabízejí však něco zcela unikátního, a to možnost až sedmi způsobů napojení odtahů v jednom odsavači – šest odtahů ven z místnosti a sedmý pro recirkulaci. Jsou tedy velmi univerzální a je možné je nainstalovat prakticky kdekoliv, včetně panelových bytů. Všechny jsou také vybavené praktickými kovovými filtry proti mastnotám, které stačí umýt ve dřezu nebo v myčce. Na nutnost čištění tukového filtru vás upozorní u některých modelů indikátor na odsavači. Uhlíkový filtr pro recirkulaci doporučuji měnit podle intenzity užívání kuchyně, maximálně však po čtyřech měsících.“ vysvětluje Jana Neuszerová.

Tradiční český značka MORA má v nabídce odsavače prakticky pro jakoukoliv kuchyni: vedle zmíněných komínových se zkosenou hranou i klasické ostrůvkové odsavače. Dále vestavné odsavače integrované i výsuvné, které dokonale splynou s kuchyňskou linkou – mají totiž motor a odtahové zařízení ukryté ve skříňce. A konečně i podvěsné odsavače, které se typicky uplatňují ve starších kuchyních v panelových domech.

Váš tajný spojenec v kuchyni: odsavač par

Jak správně odsavač používat?

Doporučuji zapnout odsavač 5 minut před vařením a nechat v provozu dalších 15 minut poté, co dovaříte, aby se dokonale odstranily pachy a výpary. Obvykle stačí nízký nebo střední stupeň výkonu. Nejvyšší stupeň je určený pro případ silné koncentrace kuchyňských výparů,“ uzavírá Jana Neuszerová.

Novinka – odsavač Mora OV 686 GB

Nový 60cm odsavač par MORA OV 686 GB se zkosenou hranou v trendovém celočerném provedení má nejen krásný design, ale nabízí i dostatek prostoru pro vaření nad hlavou. O dokonale čistý vzduch se postará inovativní perimetrický odsávací systém, který účinně přesměrovává odsávání vzduchu z centrální části do vnějších rohů. Přitom nepřetěžuje motor, optimalizuje spotřebu energie, snižuje hluk a odsává podstatně účinněji. Odsavač s maximálním výkonem 608 m3/h dokonale odstraní pachy, páry i mastnotu – kovové tukové filtry jsou vylepšené speciální polyuretanovou pěnou, která dokáže eliminovat až 98 % tukových i jiných nečistot a zároveň zachová perfektní absorpční účinnost. Kovové tukové filtry jde snadno mýt v myčce nádobí a tím udržovat spotřebič v dokonalém stavu bez zbytečné námahy. Odsavač je vybaven horním odtahem se zpětnou klapkou, která zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenčí, ale zároveň brání úniku teplého vzduchu z místnosti a následné tvorbě kondenzátu v potrubí. Odsavač jde využít i v recirkulačním režimu přes uhlíkový filtr. Ovládá se dotykově.

Stojí 6 990 Kč.

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.cz

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Zdroj foto: MORA

You may also like...