Čistý gril, skvělá chuť: Jak udržet váš gril v čistotě bez velké námahy

Letní grilovačky s rodinou a přáteli se kvapem blíží. Nenechávejte nic náhodě a připravte svůj gril na další parádní sezonu plnou dobrého jídla. Poradíme vám jednoduché tipy, jak vyčistit gril bez námahy. Ať už máte gril elektrický, plynový nebo klasický na uhlíky. Mrkneme se i na „babské“ rady a ekologické čištění grilu.

Jak vyčistit gril: Jednoduché rady na údržbu bez námahy

Foto: Electroworld.cz

Tipy, jak správně čistit gril

Nezáleží na tom, jaký typ grilu používáte. Tyhle univerzální rady platí pro všechny druhy. Váš gril vám poděkuje a odmění se vám při každém dalším použitím. Uvidíte, že jídlo na správně vyčištěném grilu chutná mnohem lépe, a navíc je zdravější.

  • Gril si zaslouží čištění po každém použití. I když grilujete jen dva plátky krkovičky na oběd.
  • Všechny připečené zbytky z grilu ihned odstraňte. Jakmile zaschnou, dá to víc práce.
  • Důkladné čištění si gril zaslouží na konci sezony i v průběhu. Podle četnosti používání, ideálně jednou za měsíc.
  • Plynovým a elektrickým grilům pravidelným čištěním prodlužujete živostnost.

Co si připravit na čištění grilu

Aby vám práce šla pěkně od ruky a čištění zabralo co nejméně času, připravte si nezbytné pomůcky.

  • Houbička na nádobí.
  • Drátěnka.
  • Gumové rukavice.
  • Hrubší kartáč na gril.
  • Speciální čisticí prostředek na trouby a grily.

Jak správně vyčistit rošť grilu

Grilovacímu roštu se vyplatí věnovat speciální péči. Příprava jídla na zašpiněném roštu, u kterého můžete jen hádat, jaké všechny pokrmy už se na něm připravily, není zrovna nejhygieničtější.

A zvlášť pokud grilujete s přáteli nebo rodinou, je čistý rošt grilu základem pohodového večera. Nikdo se nechce dívat na stoletou mastnotu a připáleniny. To chuťové pohárky zrovna dvakrát nepovzbudí.

  • Čištění roštu v myčce – pokud máte dostatečně velkou myčku (nebo menší gril), grilovací mřížku můžete zkusit umýt v myčce. Díky tomu se zbavíte opravdu veškeré mastnosti a usazenin naprosto bez námahy.
  • Čištění roštu speciálními čisticími prostředky – pokud máte doma silný čistič například na trouby, pravděpodobně si poradí i s grilem. Speciální čističe na grily a trouby si poradí s mastnotou, usazeninami a připáleninami. Bývají to ale vysoce agresivní čisticí prostředky, takže při čištění doporučujeme nasadit si gumové rukavice.

Jak vyčistit gril ekologicky

U čištění grilu se můžete spolehnout na chemické dryáky nebo sáhnout po osvědčených „babských radách“ a přiklonit se k šetrnějšímu způsobu čištění.

  • Čištění grilu jedlou sodou – smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořenou pasou pořádně vyčistěte grilovací rošt. Na pomoc si vezměte hrubší houbičku nebo kartáč. Zbytky domácí pasty pak opláchněte vodou.
  • Čištění grilu kávovou sedlinou – zrníčka kávy můžete použít také jako účinný a k přírodě šetrný čistič grilu. Stačí na hadřík nebo houbičku nanést dostatečné množství kávové sedliny (lógru) a čistit. Vytvoříte si domácí abrazivní čistič, který jemně odstraní nečistoty a usazeniny.
  • Čištění grilu citronem a hrubou solí – další jednoduchý způsob, jak vyčistit gril bez chemie. Citron a sůl máte určitě vždycky doma. Ideální je použít hrubozrnnou sůl a vymačkat si šťávu z jednoho citronu. Případně můžete použít i ocet. Kyselina dobře odstraní mastnotu a hrubá sůl zase působí abrazivně, takže si poradí se zaschlou špínou.

Jak vyčistit elektrický gril

Elektrický gril má tu výhodu, že se z něj nekouří, nezabírá příliš místa a můžete ho bez obav použít i na balkoně v bytě.

Čištění elektrického grilu je poměrně jednoduché. Při čištění se zaměřte na jeho nejdůležitější části – rošt a spodní misku, kam během grilování odkapává tuk.

Jak vyčistit gril: Jednoduché rady na údržbu bez námahy

Foto: Electroworld.cz

Některé díly elektrických grilů se dají umývat i v myčce, což vám práci mnohonásobně ulehčí.

Před čištěním vyjměte gril ze zásuvky a nechte ho vychladnout. Elektrický gril zchladne během několika minut.

Pokud na roštu najdete zbytky připečeného masa nebo zeleniny, ještě za tepla tyto nečistoty odstraňte. Dávejte ale pozor, abyste se nepopálili.

Při čištění spodní misky si vezměte na pomoc silnější odmašťovač, který si poradí s odkapaným tukem a rozpustí ho. Většinou stačí běžný čisticí prostředek, který máte v kuchyni. Případně voda smíchaná s pár kapkami jaru.

Tip: Pokud víte, že gril nestíháte po použití vyčistit, použijte grilovací tácky. Ty ochrání rošt před znečištěním. Vznikne ale zase více odpadu, takže tácky používejte jen v případě nutnosti.

Jak vyčistit kontaktní gril

Mezi elektrické grily patří také kontaktní gril. S nimi můžete grilovat i doma nebo na terase. Poradí si se zeleninou, masem a připravíte si na nich i výborné zapečené panini.

Kontaktní gril funguje podobně jako grilovací pánev. Jeho teflonové pláty se nahřejí až na teplotu 240 °C a zajistí vám tak snadné grilování kdekoli. Snadno se totiž přenáší.

Jak vyčistit gril: Jednoduché rady na údržbu bez námahy


Foto: Electroworld.cz

Při čištění kontaktního grilu zapomeňte na všechny agresivní čističe, abrazivní prostředky, drátěnky a drsné houbičky. Teflonové panely jsou na tak hrubé zacházení citlivé a zbytečně byste si povrch grilu poškrábali.

U kontaktních grilů jdou většinou pláty snadno sundat. Jakmile vychladnou, vyjměte je a ve dřezu umyjte jako když myjete pánev. V tomto případě si vystačíte s běžným jarem a jemnou houbičkou na nádobí.

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

U klasických grilů na uhlíky si dávejte pozor na zbytky jídla přichycené na roštu. Mastnota a další nečistoty usazené na grilu jsou totiž živnou půdou pro plameny.

Hrozí náhodné vzplanutí vyšších plamenů, které by vás mohly u grilování nepříjemně překvapit. Určitě si umíte představit, co s ohněm udělá olej a další tuky.

Jak vyčistit gril: Jednoduché rady na údržbu bez námahy

Foto: Electroworld.cz

Abyste se všech připálenin na grilu zbavili, můžete nechat gril pořádně vypálit. Na podobném principu fungují například samočisticí trouby s pyrolýzou. Ty také rozpálí troubu na maximální teplotu, díky čemuž dojde ke spálení všech nečistot na jemný popel.

Podobně to funguje i u grilu. Když ho rozpálíte na maximum, zaklopíte a necháte pořádně vypálit, vysoká teplota za vás udělá půl práce. Pak už stačí si vzít na pomoc kartáč na čištění grilu a pořádně rošt oškrabat.

Zatímco u elektrický grilů čistíte, až když je gril vychladlý, u klasického grilu je ideální čištění za tepla. Mastnotu a připečené zbytky tak odstraníte mnohem snáz.

Samozřejmě pokud chcete rošť vyndávat a čistit ručně, pak počkejte až vychladne.

Jak vyčistit plynový gril

Plynové grily jsou rychle připravené k akci a na rozdíl od elektrických grilů skutečně hoří, takže lépe simulují klasický zážitek z grilování na ohni.

Čištění plynového grilu je ideální se věnovat po každém grilování. Pozornost věnujte především nádobce na odkapávání tuku. K jejímu čištění vám postačí hadřík běžný odmašťovací prostředek.

Jak vyčistit gril: Jednoduché rady na údržbu bez námahy

Foto: Electroworld.cz

Rošt plynového grilu můžete vyčistit vypálením stejně jako gril na uhlí. Funguje to na stejném principu. Jen tady místo čekání, až se uhlíky rozpálí, otočte kolečkem na maximum a přiklopte víko. Nečistoty na roštu se spálí na jemný popel, který pak snáze odstraníte kartáčem na gril nebo setřete hadříkem.

Tip: U plynového grilu si dávejte pozor také na umístění plynové bomby. Snažte se ji chránit před přímým sluncem. Pokud zrovna negrilujete, nenechávejte bombu například na terase, kde je zvlášť v létě vystavená vysokým teplotám.

Zdroj foto: Electroworld.cz

You may also like...