Nemáte borůvky? Udělejte si knedlíky s ostružinami, dozrávat budou ještě do poloviny září

Borůvková sezóna právě skončila. Ale sladké ovocné knedlíky si můžete připravit i nadále. Jen vyměňte borůvky za ostružiny. Jejich samosběr právě probíhá na rozličných farmách a s bandaskou můžete vyrazit i do přírody.

Pokud si chcete závěr léta užít ve velkém stylu a pochutnat si, připravte si specialitu: ostružinové knedlíky podle šéfkuchaře Knedlíky Láznička Petra Kosinera.

Nemáte borůvky? Uděljte si knedlíky s ostružinami

„Ostružiny patří mezi nejchutnější drobné ovoce. Jeho výhoda spočívá v silném aroma. Letos je na ostružiny skvělý rok, plod jsou velké, šťavnaté a díky dostatku tepla taky sladké. Výborně se dají zařadit do klasických sladkých knedlíkových receptů, ale můžete si z nich udělat rozvar na nočky s ricottou. Můj nejoblíbenější recept je ale trošku jiný. Servírují se v něm knedlíky s ostružinami a pařížskou šlehačkou. Je to zážitek,“ prozrazuje šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner a dodává: 

„Až budete s ostružinami v receptech pracovat, dejte pozor právě na jejich šťavnatost. Pokud je balíte do těsta, měly by být plody pevné. Jakmile jsou povolené, radši připravte knedlíčky nebo nočky s ostružinovým přelivem.“

Nemáte borůvky? Uděljte si knedlíky s ostružinami

Recept: Ostružinové knedlíky s pařížskou šlehačkou

Suroviny:

Na knedlíky:

350 g ostružin

350 g měkkého tvarohu (ve staniolu)

100 g hrubé mouky

100 g jemné krupičky

100 g brambor

80 g změklého másla

1 vejce

špetka soli

Na žahour:

200 ml smetany

250 g ostružin

120 ml vody

1 lžíce másla

1 lžíce cukru

1 lžíce pudinkového prášku neutrální příchuti (například vanilka, mandle apod.)

Špetka skořice

Na pařížskou šlehačku:

250 ml šlehačky

2 lžíce kvalitního kakaa

Moučkový cukr podle chuti

Postup:

1. Pařížskou šlehačku je potřeba začít připravovat den předem kvůli chlazení. Kakao a cukr smíchejte v rendlíku se šlehačkou. Za občasného míchání zahřívejte a nechte krátce přejít varem. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Pak dejte chladit na alespoň 12 hodin do lednice. Nakonec (před podáváním) vyšlehejte jako klasickou šlehačku.

2. V předstihu je také dobré uvařit brambory, aby měly čas vychladnout. Zastudena je nastrouhejte najemno.

3. Změklé máslo dobře prošlehejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte nastrouhané brambory, krupičku s moukou a propracujte na těsto. Vložte do igelitu, aby těsto neokoralo, a nechte 30 minut ztuhnout v lednici.

4. Těsto rozdělte na malé dílky a rukama nebo válečkem z nich udělejte placičku. Do středu položte jednu nebo víc ostružin, záleží na velikosti ovoce. Pečlivě uzavřete a zformujte knedlík dokulata. Vařte 10 až 15 minut v mírně osolené vroucí vodě nebo v páře.

5. Na žahour svařte v kastrůlku ostružiny s cukrem, máslem a 120 ml vody. Jakmile ovoce změkne, rozmačkejte ho vidličkou. Pudinkový prášek rozmíchejte ve smetaně a nalijte k vroucímu ovocnému základu. Přidejte skořici a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

6. Uvařené knedlíky servírujte na talíře a každou porci zalijte ostružinovým žahourem a ozdobte pařížskou šlehačkou.

Tip šéfkuchaře: 

„Ostružiny se taky výborně hodí do hrnkových knedlíků. Recept na ně najdete ve Velké knedlíkové kuchařce na str. 275,“ doplňuje Petr Kosiner. 

Zdroj foto: Knedliky Laznička

You may also like...