Avengers: Endgame přepisují historické tabulky návštěvnosti a tržeb

Avengers: Endgame přepisují historické tabulky návštěvnosti a tržeb. Jako první film v Česku překonal hranici 100 tisíc diváků za jediný den. Premiérovým výsledkem za víkend ve výši 356 215 diváků stanovil nový rekord.

Nejnovější díl ságy studia Marvel Avengers: Endgame se po svém premiérovém víkendu zásadně zapsal do historických tabulek světových tržeb a ani české zápisy rekordních premiérových víkendů nezůstaly beze změn. Dle předběžných odhadů vyplývalo už před uvedením, že k přepisu rekordů dojde. Avšak že se tak stane naprosto velkolepým způsobem, to čekal jen málokdo. Poslední Avengers překonali svými 356 215 diváky za premiérový víkend (bez středečních předpremiér) dosavadního držitele diváckého rekordu titul Padesát odstínů šedi o téměř 40 %. Tržební rekord držela doposud pevně v rukou jiná sága, a to Star Wars: Síla se probouzí, i tento rekord však jasně padl. Se svými 60 milióny hrubých tržeb z českých kin zvedli Avengers laťku premiérového čísla o bezmála 60 %. Když přičteme čísla návštěvnosti včetně středečních předpremiér, dostaneme se na 397 tisíc diváků.

Od Avengers se čekalo vysoké číslo a neskromně i historické prvenství v rámci premiérových čísel, ale dosažený výsledek je něco, co bez nadsázky můžeme nazvat doposud neznámou distribuční realitou. Unikátnost vysokého výsledku podtrhuje fakt, že film trvá přes tři hodiny a počet představení tak byl u spousty kin objektivně limitován. V tabulkách návštěvnosti lze nalézt celou řadu titulů, které dosáhly na statisícové hodnoty, ale ještě nikdy se tak nestalo v rozmezí čtyř dnů premiérového víkendu. Ten výsledek mnohé napovídá i o velmi dynamickém stavu českém trhu multikin i jednosálových kin posledních let, na jehož fungování se aktivně FALCON podílí ve filmové distribuci i v rámci koncernového spojení s multikiny CineStar. Přestože Unie filmových distributorů doposud oficiálně nezveřejňuje denní výsledky jednotlivých filmů, je statisticky dané, že se ještě nikdy nestalo, aby jakýkoliv film v české historii za jediný den překonal hranici 100 tisíc diváků. V sobotu 27. 4. 2019 to Avengers v Česku dokázali.

Úspěch filmu v kinech pozitivně hodnotí Jan Bradáč, ředitel společnosti Falcon: „Pro nás je to odměna především za dlouholetou práci a FALCON tak dostal krásný symbolický dárek v roce, kdy počítá čtvrtstoletí své úspěšné existence na českém filmovém trhu. Když jsme viděli první čísla před víkendem a ověřili jsme si, že opravdu počítáme správně, s jistou dávkou patosu jsem lidem v našem týmu řekl, že takový premiérový výsledek návštěvnosti a tržeb je něco jako kometa, která kolem poletí jistě zase někdy znovu a bude třeba i o něco větší. Ale až se tak stane, bude to pravděpodobně za tak dlouhou dobu, že tady místo nás bude už někdo jiný.“

O filmu: Hrozivé události způsobené Thanosem, který vyhladil polovinu života ve vesmíru a silně oslabil Avengers, vedou zbylé superhrdiny k tomu, aby ve strhujícím finále 22 filmů studia Marvel zvaném Avengers: Endgame sebrali poslední síly a pokusili se vrátit úder. 
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, hrají: Brie Larson, Winston Duke, Karen Gillan, Scarlett Johansson, Chris Evans, Chris Hemsworth, Evangeline Lilly, Josh Brolin, Robert Downey Jr., Tom Holland, Paul Rudd a další. 

Premiéra v ČR 25. dubna 2019. Uvedeno ve formátech 2D, 3D, 4DX, IMAX, ATMOS (v původním i českém znění).

You may also like...