Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

Deset let chutí, zážitků a setkávání. Deset let, během nichž se z nápadu na prémiovou školu vaření zrodila značka, která dnes patří k nejvýznamnějším kulinárním adresám v Česku. Gourmet Academy při Potten & Pannen – Staněk oslavuje své první kulaté jubileum a vyhlíží další kapitolu svého příběhu…

Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

Před 11 lety jsem hledala změnu a přemýšlela, co umím a co mě naplňuje. Věděla jsem, že chci něco vybudovat. Vždycky mě bavilo vařit a sdílet radost z jídla – nejprve doma s rodinou a přáteli, později jsem začala snít o něčem větším. Když jsem potkala Pavla Staňka a objevila prostor dnešního studia, zapadl mi poslední kousek tohoto puzzle. Tak vznikla Gourmet Academy. Prémiová škola vaření, kde se profesionální know-how nejlepších kuchařů a cukrářů Česka potkává s přátelskou a velmi komorní atmosférou v profesionálně vybavené kuchyni, ve které se všichni cítí bez nadsázky jako doma,“ říká Martina Muldoon, spoluzakladatelka a ředitelka Gourmet Academy.

10 let v ohromujících číslech

Za první dekádu svého působení toho Gourmet Academy dokázala opravdu hodně:

  • Na její půdě se odehrálo 2074 kurzů plných energie a inspirace.
  • Prošlo jimi více než 15 500 účastníků, z nichž mnozí se opakovaně vracejí.
  • Připravilo se přes 7500 uvařených a upečených sladkých i slaných jídel, která spojila lidi v jedné kuchyni i kolem jednoho stolu.
  • Na oslavu všech kulinárních setkání se otevřelo také více než 14 500 lahví prosecca.
  • A vůbec nejrychleji se kurz vyprodal během 11 minut od vypsání termínů!

Být jiní, být (nej)lepší

Od prvního oficiálního kurzu se Zdeňkem Pohlreichem v červnu 2015 až po nejnovější kurzy Josefa Maršálka prošlo Gourmet Academy více než 40 špičkových kuchařů a cukrářů. A všichni do kurzů přinesli nejen své dovednosti, ale i nadšení a lidskost, díky nimž má každý kurz v kulinárním studiu ve Vodičkově ulici neopakovatelnou atmosféru.

Už v době založení jsem chtěla, aby vaření nebylo stres, ale radost. Aby od nás lidé odcházeli s pocitem úspěchu, s jistotou, že zvládli něco, co by doma třeba sami nikdy ani nezkusili. I proto jsem si přála, aby je provázeli skutečně profesionální šéfkuchaři, přední cukráři, aby měli k dispozici kuchyni výbavou prémiovými spotřebiči nebo opravdu kvalitní suroviny. Ve spojení s komorní atmosférou je právě toto esencí, která nás odlišuje,“ doplňuje Martina Muldoon.

Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

Chutě se mění, touha vařit zůstává

Deset let znamenalo také proměnu chutí a trendů. Zatímco na začátku vedla česká kuchyně a steaky, dnes hosté nejvíce touží po exotických vůních Asie nebo po kouzlu pečení. Vegetariánské kurzy, které kdysi téměř nikoho nelákaly, se dnes plní do posledního místa. A dřív k zážitkovým večerům patřilo také více skleniček vína, dnes se pozornost soustředí na samotné vaření a objevování nových dovedností.

Je krásné sledovat, jak se preference mění s dobou. Lidé cestují, rozšiřují si obzory a touží poznávat svět také skrze své chuťové pohárky,“ říká ředitelka Gourmet Academy.

Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

Slavnostní večer ve velkém stylu

Stejně prémiová jako samotná škola vaření byl také slavností narozeninový večer. Pozvání přijalo 150 hostů a Gourmet Academy se proměnila v místo setkání přátel, lektorů i významných osobností české gastronomie.

Večerem provázel Johan Mádr, charismatický moderátor Snídaně s Novou. O sladký bar a elegantní narozeninový dort se postaral sám Josef Maršálek. Slanou část menu měl na starosti Perfect Catering Filipa Sajlera, který se do Gourmet Academy symbolicky vrátil, protože zde sám v minulosti vedl kurzy. Přímo na místě v kuchyni probíhala v průběhu celého večera life cooking show pod taktovkou šéfkuchaře a lektora Martina Staňka.

A popřát přišli i mnozí z lektorů: Marek Fichtner, zmíněný Josef Maršálek, Veronika Beskydiárová alias Besky, Lukáš Čížek, Frankie Coizza, Jana Králiková, Josef Křížek, Miluše Makó i nejnovější tvář lektorského týmu, Paolo Palazzo.

Je to ale právě Martina Muldoon, která je po celou dobu duší i srdcem Gourmet Academy. Která umí propojovat správné lidi i posouvat to, co je dobré, k ještě lepšímu. Jsme opravdu vděční za to, co se Gourmet Academy za prvních deset let podařilo,“ potvrdil Pavel Staněk, jeden ze zakladatelů Potten & Pannen – Staněk, že i pro ně je úspěch prémiové školy vaření významný.

Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

Dárky pro ještě lepší budoucnost

K narozeninám si Gourmet Academy nadělila také víc než symbolické dárky – rozsáhlou rekonstrukci studia, nové kompletní vybavení ikonické značky SMEG a otevření sesterské pobočky v Bratislavě. A plány má i dál.

Každou sezónu přidáváme nové kurzy – například Josef Maršálek letos uvedl koncept Sklizeň, kde se vracíme k tradičnímu pečení i domácím postupům. A máme i další novinky, které si zatím necháme jako překvapení,“ říká Martina Muldoon s úsměvem.

Za deset let se z Gourmet Academy stalo místo, kde vznikají nejen nové dovednosti, ale i nová přátelství. „Na svůj tým – skvělé lektory, hostesky i všechny, kteří tvoří naši Gourmeťáckou rodinu – jsem nejvíc pyšná. Stejně důležité jako jsou recepty, které si lidé odnášejí, jsou pro mě vztahy a přátelství, jež u nás vznikají,“ dodává a své Gourmet Academy posílá i osobní přání:

Milá Gourmet Academy, ať si každý kurz udrží jedinečnost, radost a pozitivní energii. Ať lidé odcházejí s úsměvem, chutí učit se nové věci a touhou se k nám vracet.“

A k jejímu přání se připojuje i Miloš Staněk: „Milá Gourmet Academy, do dalších let ti přeji, ať i nadále zůstáváš místem objevování, inspirace a radosti – ať se ti daří posouvat hranice kulinářského umění a šířit lásku k vaření. A ať nikdy nechybí energie, kreativita a lidé, kteří tě budou dál tvořit srdcem.

Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

O Gourmet Academy

Gourmet Academy při Potten & Pannen – Staněk byla založena v roce 2015 Martinou Muldoon spolu s Pavlem Staňkem a Milošem Staňkem. Nabízí kurzy vaření a pečení pod vedením předních českých a slovenských šéfkuchařů a cukrářů, a to v profesionálním, moderně vybaveném, a přesto domácím prostředí. Sídlo má v historickém centru Prahy, Vodičkova 2, a také v Bratislavě.

Gourmet Academy slaví 10 let: Jeden příběh. Milion chutí

Více na: www.gourmetacademy.cz

Zdroj foto: Gourmet Academy

You may also like...