Recept: Bezlepková roláda s jahodami
Zkusíte s námi upéct skvělou bezlepkovou roládu s jahodami a mascarpone? Je krásně barevná, lehoučká a nadýchané piškotové těsto je provoněné citronovou kůrou. Nemusíte se bát – tohle těsto nikdy nepraskne.
Pokud se tedy budete řídit naším postupem. Roládu jsme obohatili o lahodný krém a čerstvé, svěží ovoce. Do teplého počasí je tato roláda jako stvořená.
Množství: 10 porcí
Příprava: 40 minut
Doba pečení: 10 minut
Náročnost: Snadné
Připravte si:
Na roládu
- 145 g hladké bezlepkové mouky
- 110 g krystalového cukru
- 4 velká vejce
- nastrouhanou citronovou kůru z půlky malého citronu
- špetku soli
Na citronový krém
- 200 ml smetany ke šlehání
- 180 g polotučného tvarohu
- 120 g mascarpone
- 10 g ztužovače šlehačky v prášku
- 120 g moučkového cukru
- 50 ml citronové šťávy
- jahody a borůvky
- marmeládu
Jak postupovat?
Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 170 °C. Připravte si plech (my jsme použili plech o rozměrech 40 × 25 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Ve vysoké nádobě vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Pamatujte, že čím víc vzduchu dostanete do bílkového sněhu, tím bude vaše piškotová roláda nadýchanější. V hlubší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mouku a nastrouhanou citronovou kůru a vše vyšlehejte v hutný krém. Pak přidejte sníh z bílků. Vmíchejte ho do hutné směsi opatrně a pomalu. Klidně po částech.
Hotové piškotové těsto nalijte do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozprostřete. Dejte těsto péct. Pečte 10 minut dozlatova. Můžete zkusit párátkem či špejlí, jestli je těsto dobře upečené.
Upečené těsto můžete opatrně zarolovat a dát stydnout bokem.
Nyní si připravte citronový krém. Smetanu vyšlehejte s cukrem a ztužovačem dotuha, přidejte tvaroh a mascarpone. Dobře promíchejte. Nakonec ještě přidejte šťávu z poloviny citronu a znovu dobře promíchejte. Krém odložte do lednice a nechte ho v chladu odpočinout. Mezitím nakrájejte jahody, připravte borůvky a domácí marmeládu. Jakmile máte připraveno a vaše piškotová roláda vystydla, můžete začít se závěrečnými pracemi.
Piškotovou roládu opatrně narovnejte (odrolujte). Rovnoměrně ji potřete oblíbenou domácí marmeládou, navrstvěte připravený citronový krém, přidejte ovoce nakrájené na kousky a roládu zase opatrně zarolujte. Snažte se ji pěkně utahovat, aby se neotevírala. Na závěr ji můžete zasypat moučkovým cukrem či dozdobit zbylým krémem. Vaší fantazii se meze nekladou.
Tip: Jestli vaše trouba dosluhuje a nepeče rovnoměrně, zkuste ji vyměnit za modernější.
Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l je vybavena i termosondou a funkcí páry pro přípravu lahodných a zdravých jídel. Má 22 automatických programů a teplotní rozsah od 30 až do 300 °C. Pro zkušené kuchaře je zase možnost naprogramovat si hned na začátku teplotu a čas pečení ve dvou krocích. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení až na čtyřech úrovních najednou, což se hodí pro úspornou přípravu vícechodového menu během celého roku. Komfort zvyšuje praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek. O čištění bez námahy se postará účinné automatické pyrolytické čištění.
Trouba spadá do velmi úsporné třídy A+ a stojí 12 990 Kč.
Další recepty najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/
www.mora.cz
MORA PLNÁ ŽIVOTA
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Na ty, kdo si pořídí set vybraných vestavných spotřebičů, čeká jako dárek osmidílný set kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč zdarma, k vybraným indukčním varným deskám z řady VDIT je zase určená jako dárek zdarma kvalitní nerezová pánev v hodnotě 1990 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.
Zdroj foto: MORA