Filmové Vlny rozvlní regiony : Divácky oceňovaný snímek Jiřího Mádla vyráží na předpremiérovou filmtour po České republice

Vlny, jejichž světovou premiéru na karlovarském filmovém festivalu provázel desetiminutový potlesk, a staly se divácky nejúspěšnějším filmem 58. ročníku, míří do letních kin v Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích a Boskovicích. Součástí série předpremiér bude talkshow s herci a tvůrci, autogramiáda nebo fashion pop-up s originální kolekcí filmového oblečení a doplňků od second handu 1981. Vlnami se tak filmoví fanoušci budou moct nechat unést ještě před tím, než 15. srpna vstoupí do kin.

Vlny

Filmtour Vlny se zastaví 3. srpna na Letní scéně Amfi v Ostravě-Porubě, 8. srpna v plzeňském amfiteátru Lochotín, 9. srpna v českobudějovickém letním kině Háječek a 10. srpna v letním kině Boskovice. Program je plánovaný od 19:00 a návštěvníci se v rámci něj můžou těšit na autogramiádu s herci a tvůrci, stylový fotokoutek, informační panely, které zájemcům o historii přiblíží fakta a události Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, nebo na fashion pop-up second handu 1981, který k filmu vytvořil kolekci oblečení a doplňků inspirovanou módou 60. letech. Před projekcí Vln proběhne na pódiu talkshow s režisérem a scenáristou Jiřím Mádlem, herci, tvůrci nebo speciálními hosty. 

Nepřeháním, když řeknu, že Jirka Mádl natočil velkofilm a vidět ho na velkém plátně je jedním slovem zážitek. Rádi bychom ho zprostředkovali co největšímu počtu diváků, proto s ním vyzáříme do největších letňáků napříč Českou republikou, aby na Vlny mohl zajít každý s kamarády, rodinou nebo dětmi a společně prožít příběh, který je tak trochu o nás všech,“ zve na filmtour Robert Švec, šéf distribuce Bontonfilmu. Prvních sto diváků, kteří zakoupí vstupenky v předprodeji, je navíc získá za zvýhodněných 150 Kč, další pak za cenu 200 Kč. V nabídce bude také skupinové vstupné pro čtyři osoby za 600 Kč.

Vlny

Za Vlnami stojí spoustu let náročných příprav a rešerší, při kterých k nám dobré i špatné zprávy přicházely taky ve vlnách. Všechno jsme nakonec překonali a teď, když je konečně hotovo, se těšíme, až se o naše historky z natáčení i skutečné události, ze kterých jsme čerpali, budeme moct během naší filmtour podělit s diváky a popovídat si s nimi o tom, co je zajímá,“ říká producentka filmu Monika Kristl.

Snímek Vlny vtáhne diváky do Prahy 60. let. Z rozhlasových přijímačů hraje rokenrol, studentské revolty mění svět a v proslulé redakci Československého rozhlasu působí pod vedením Milana Weinera novinářské celebrity své doby, jejichž plakáty zdobí zdi mnoha domácností. Mezi tehdejší žurnalistické ikony Jiřího Dienstbiera, Věru Šťovíčkovou nebo Luboše Dobrovského se dostává mladík Tomáš. Vlastně tak trochu omylem, místo v redakci bylo snem jeho mladšího bratra Pavla. Tomáš se dosud staral hlavně o to, aby byli oba v bezpečí. Netuší ale, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Ty se o jejich činnost začnou zajímat o to víc, když se objeví nahrávka, jejíž odvysílání by mohlo změnit osudy mnohých. Čas se krátí, napětí narůstá, je třeba jednat. Stane se Tomáš jedním z těch, kdo se zapíší do historie, nebo bude chránit nezletilého sourozence, toho posledního, kdo mu po smrti rodičů zbyl? Napínavý snímek Jiřího Mádla o důležitosti rodiny, boji za svobodu a jedné nahrávce, která může změnit běh dějin, bude premiérově uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin Vlny vplují 15. srpna.

Vlny

Do filmu režisér obsadil Vojtěcha Vodochodského, Tatianu Pauhofovou, Stanislava Majera, Vojtěcha Kotka, Mariku Šoposkou, Petra Lněničku, Matyáše Řezníčka, Petra Halíčka, Martina Hofmanna, Jacoba Erftemeijera, Jana Nedbala, Tomáše Maštalíra nebo Igora Bareše. Vlny produkuje společnost Dawson Films. Distribuci má na starosti Bontonfilm. Koproducenty jsou Český rozhlas, Česká televize, Barrandov Studio a.s., innogy, Wandal Production a RTVS. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Pražského audiovizuálního nadačního fondu, Plzeňského kraje a Audiovizuálneho fondu.

VLNY FILMTOUR

Sobota 3.8. Letní scéna Amfi, Ostrava (vstupenky v předprodeji v sítí Ticketstream – zde)

Čtvrtek 8.8. Amfiteátr Lochotín, Plzeň (vstupenky v předprodeji v sítí Ticketstream – zde)

Pátek 9.8. Kino Háječek, České Budějovice (vstupenky v předprodeji v kině Háječek – zde)

Sobota 10.8. Letní kino Boskovice (vstupenky v předprodeji v sítí Ticketstream – zde)

O FILMU 

Dobový film Vlny režiséra Jiřího Mádla ukáže napínavé a doposud utajené příběhy novinářů Československého rozhlasu. Na konci 60. let, kdy zněl z rádiových vln rokenrol a studentské revolty měnily svět, nastoupí starší z bratrů do prestižní redakce rozhlasu. Záhy se ocitne v nebezpečném souboji redaktorů a tajných služeb. Ve víru událostí půjde brzy všem o život a hlavní hrdina stojí před drsnou volbou: ochránit bratra, nebo pravdu a kolegy? Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

Vlny

Vlny

Premiéra: 15.8. 2025

Scénář a režie: Jiří Mádl

Kamera: Martin Žiaran

Střih: Filip Malásek

Hudba: Simon Goff

Zvuk: Viktor Ekrt

Dramaturgové: Marcela Pittermanová, Jack Sidey

Producentka: Dawson Films – Monika Kristl

Slovenská producentka: Wandal Production – Wanda Adamík Hrycová

Koproducenti: Český rozhlas, Česká televize – kreativní producent Jaroslav Sedláček, Barrandov Studio a.s., innogy a RTVS (SK)

Za podpory: Státní fond kinematografie, Pražský audiovizuální nadační fond, Plzeňský kraje a Audiovizuálny fond (SK)

Zdroj foto a video: Bontonfilm

You may also like...