Nemáte borůvky? Udělejte si knedlíky s ostružinami, dozrávat budou ještě do poloviny září
Borůvková sezóna právě skončila. Ale sladké ovocné knedlíky si můžete připravit i nadále. Jen vyměňte borůvky za ostružiny. Jejich samosběr právě probíhá na rozličných farmách a s bandaskou můžete vyrazit i do přírody.
Pokud si chcete závěr léta užít ve velkém stylu a pochutnat si, připravte si specialitu: ostružinové knedlíky podle šéfkuchaře Knedlíky Láznička Petra Kosinera.
„Ostružiny patří mezi nejchutnější drobné ovoce. Jeho výhoda spočívá v silném aroma. Letos je na ostružiny skvělý rok, plod jsou velké, šťavnaté a díky dostatku tepla taky sladké. Výborně se dají zařadit do klasických sladkých knedlíkových receptů, ale můžete si z nich udělat rozvar na nočky s ricottou. Můj nejoblíbenější recept je ale trošku jiný. Servírují se v něm knedlíky s ostružinami a pařížskou šlehačkou. Je to zážitek,“ prozrazuje šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner a dodává:
„Až budete s ostružinami v receptech pracovat, dejte pozor právě na jejich šťavnatost. Pokud je balíte do těsta, měly by být plody pevné. Jakmile jsou povolené, radši připravte knedlíčky nebo nočky s ostružinovým přelivem.“
Recept: Ostružinové knedlíky s pařížskou šlehačkou
Suroviny:
Na knedlíky:
350 g ostružin
350 g měkkého tvarohu (ve staniolu)
100 g hrubé mouky
100 g jemné krupičky
100 g brambor
80 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
Na žahour:
200 ml smetany
250 g ostružin
120 ml vody
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce pudinkového prášku neutrální příchuti (například vanilka, mandle apod.)
Špetka skořice
Na pařížskou šlehačku:
250 ml šlehačky
2 lžíce kvalitního kakaa
Moučkový cukr podle chuti
Postup:
1. Pařížskou šlehačku je potřeba začít připravovat den předem kvůli chlazení. Kakao a cukr smíchejte v rendlíku se šlehačkou. Za občasného míchání zahřívejte a nechte krátce přejít varem. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Pak dejte chladit na alespoň 12 hodin do lednice. Nakonec (před podáváním) vyšlehejte jako klasickou šlehačku.
2. V předstihu je také dobré uvařit brambory, aby měly čas vychladnout. Zastudena je nastrouhejte najemno.
3. Změklé máslo dobře prošlehejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte nastrouhané brambory, krupičku s moukou a propracujte na těsto. Vložte do igelitu, aby těsto neokoralo, a nechte 30 minut ztuhnout v lednici.
4. Těsto rozdělte na malé dílky a rukama nebo válečkem z nich udělejte placičku. Do středu položte jednu nebo víc ostružin, záleží na velikosti ovoce. Pečlivě uzavřete a zformujte knedlík dokulata. Vařte 10 až 15 minut v mírně osolené vroucí vodě nebo v páře.
5. Na žahour svařte v kastrůlku ostružiny s cukrem, máslem a 120 ml vody. Jakmile ovoce změkne, rozmačkejte ho vidličkou. Pudinkový prášek rozmíchejte ve smetaně a nalijte k vroucímu ovocnému základu. Přidejte skořici a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
6. Uvařené knedlíky servírujte na talíře a každou porci zalijte ostružinovým žahourem a ozdobte pařížskou šlehačkou.
Tip šéfkuchaře:
„Ostružiny se taky výborně hodí do hrnkových knedlíků. Recept na ně najdete ve Velké knedlíkové kuchařce na str. 275,“ doplňuje Petr Kosiner.
Zdroj foto: Knedliky Laznička