Z přehlídkových mol do vaší šperkovnice… | Rozhovor s Danou Bezděkovou

Danu Bezděkovou jsme vyzpovídali, abychom zjistili co ji baví, jak začínala a co je pro ni při tvorbě inspirací.

Jaké jsou vaše začátky?

Moje začátky jsou v Krkonoších. Už jako čtyřletá holka jsem sbírala v lese kamínky, které v sobě měly zlaté a stříbrné nitky – vrostlice. To byly moje poklady, ukryté v plechových krabičkách. 
Později jsem žila v Olomouci a chodila za svými rodiči do divadla.  Táta byl sólista opery, máma navrhovala divadelní kostýmy. 
Ten svět se mi líbil. Vnímala jsem velkorysost divadelních kostýmů a nasála jsem smysl pro nadsázku. Proto mě celý život baví a přitahuje velký scénický šperk. Vedle něj navrhuji drobné šperky, tak podobné mým dětským pokladům. 

Nejoblíbenější šperk? 

Je to můj poslední šperk, moje poslední kolekce, na které teď  pracuji. Náušnice a prsteny, které skrývají překvapení. 

Kde hledáte inspiraci? 

Inspirují mě předměty, které vytvořil člověk. Hledám ji v technice, kosmických přístrojích nebo ve starých zapomenutých věcech, které  nacházím. Na jazzových koncertech měním saxofon ve šperk, když na nebi zahlédnu letadlo, vidím levitující náhrdelník, na zubařském křesle pozoruji lékařské přístroje, ze kterých se stávají náušnice . . . 

Co si myslíte o piercingu? 

Piercing je promyšlený a minimalistický šperk bez zbytečností.  Je to dokonalé spojení kovu s tělem. Vždy, když mám možnost, např. v MHD, přiblížím se k jeho nositelům a se zájmem zkoumám detaily uzávěrů, které jsou zároveň i ozdobou. Baví mě i výrazné barvy silikonových tunelů, které ladí s barevnými vlasy. Myslím, že piercing není ozdoba, ale vyjádření, názor nebo postoj. 

Jaký je podle vás aktuální trend? Nebo držíte se trendů? 

Trendů se nedržím, držím se témat, která mě zajímají a znovu a znovu se k nim vracím:  barevné Spektrum, hra Šach, zrezivělý kov, struktura sítě reproduktoru, šnečí ulita, psací stroje, teleskop. 

Jakou máte klientelu? 

Moji klienti jsou ve všech generacích. Mladík, který chce darovat své dívce zásnubní prsten. Pán, který chce darovat své manželce prsten k  výročí jejich vztahu. Dívka, která chce překvapit svého chlapce  dárkem. Žena, která chce sama sobě udělat radost. Dvojice, která se bude brát. Studenti, umělci, technici, snoubenci, manželé, singles, atd.

Jaké materiály nebo úprava kovu je vaše nejoblíbenější? 

Nejraději se vyjadřuji stříbrem, dokáži z něj udělat strohý, hladký a dokonalý tvar, ale i odlitou strukturu. Kombinuji ho i s dalšími materiály a dovolí mi dělat experimenty.  

Prozraďte nám jaké byly vaše mezníky v kariéře? 

Mezník byl, když se mi narodily rychle po sobě 3 děti. Svoji dílnu jsem přestěhovala na půdu a 7 let jsem měla pauzu. Před tím, ale i po té na šperk myslím každý den a neustále se mu věnuji. 

Co si myslíte o instagramu?

Do Instagramu jsem teď zamilovaná, tak si od něj nechávám krást čas.

O autorce: 

Dana Bezděková vystudovala SUPŠ Turnov. Praxi získala jako návrhářka zakázkové a sériové výroby zlatých a stříbrných šperků. Od roku 1987 se věnuje autorskému šperku a účastní se samostatných a společných výstav. Vedle tvorby výrazných scénických objektů pravidelně navrhuje vlastní originální autorské kolekce šperků.

V roce 2008 je zařazena do prestižní publikace The Compendium Finale of Contemporary Jewellers. Je zastoupena ve sbírkách UPM Praha a Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Designblok 2010 performance ŠACH MAT

Designblok 2011  performance AUTOBIZARRE

Designblok 2014 kolekce MECHANICA

Designblok 2015 kolekce SPEKTRUM

Designblok 2016 kolekce NEMESIS 

Dana Bezděková je stálicí na české šperkařské scéně. Věnuje se zejména scénickému a ateliérovému šperku, v posledních letech také originálním a příjemně nositelným kolekcím. Moje práce má dvě polohy – Scénický šperk – objekt, který prezentuji formou výstav nebo performancí. K realizaci používám veškeré materiály, které mi pomohou vyjádřit nápad, který mám. Tyto objekty jsou mi inspirací při navrhování nositelných kolekcí ze vzácných kovů a kamenů. 

Více informací o tvorbě naleznete na www.danabezdekova.com.

You may also like...