Lunchbox – neboli chutné jídlo mimo domov
Před opuštěním domova, zvláště pokud víme, že nás čeká aktivní den, se vyplatí pamatovat na výživné občerstvení. V takových situacích se bude hodit samostatně připravené jídlo zabalené do svačinového boxu. Jaké skupiny potravin by měl obsahovat, aby nám poskytl energii na celý den? Zde jsou naše odpovědi a 3 kulinářské inspirace.
Situace vyvolaná pandemií COVID-19 nás donutila omezit aktivity mimo domov, a to jak na dětských hřištích, v parcích, ale i ve školách a na pracovištích. Ačkoli v současné době nebyla ještě všechna opatření zrušena, každý z nás by se chtěl vrátit k běžnému dennímu režimu. Všude tam, kde plánujeme aktivně trávit více času, je dobré zajistit si chutnou a energickou svačinku nebo oběd, jež dodá našemu organizmu skupiny produktů, které potřebuje.
Na správné proporce složek oběda se zaměřují mj. odborníci z Ústavu výživy a potravin. Odborníci doporučují, aby jídlo, pokud jej porovnáme k talíři, bylo z poloviny tvořeno zeleninou. Zbylá část by podle nich měla obsahovat ve vyrovnaném poměru výrobky s vysokým obsahem bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, suchá semena luštěnin) a zdroje sacharidů (celozrnné pečivo, obiloviny, rýže, brambory, těstoviny).
Jak vidíte, všechny složky jsou důležité, proto stojí za to, aby se zmiňované proporce odrážely v obsahu našich svačinových boxů. Velký význam během aktivního dne hrají bílkoviny, které dodáváme našemu tělu, to právě díky nim se cítíme déle sytí. Dobrým zdrojem bílkovin je maso. Které však mezi mnoha jeho druhy vybrat?
Ve světle nedávných studií je rozumnou volbou tzv. bílé maso. Podíváme-li se na obsah živin v tomto mase, stojí za povšimnutí krůta- říká Dr. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka a odbornice programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“.
Níže představujeme chutné a výživné návrhy na občerstvení do svačinových boxů s využitím krůtího masa.
Svačinový box do práce pro 2 osoby
Jemné tortilly s krůtím masem a zeleninou
Složení:
- 4 celozrnné tortilly (vybíráme ty s krátkým složením)
- 500 g krůtích prsou
- červená a žlutá paprika
- zelená okurka
- ledový salát
- cherry rajčata
- řepkový olej
- mrkev
- celer naťový
Volitelně – jednoduchá omáčka k tortille:
- lžíce majonézy
- malý přírodní jogurt
- 2 stroužky česneku
- drobné množství citronové šťávy
- pepř
Postup:
- Krůtí maso nakrájíme na kostky a smažíme na předehřáté pánvi cca 15 min.
- Mezitím umyjeme a osušíme zeleninu. Papriku nakrájíme
na kostky, okurku na podlouhlé plátky a cherry rajčata
na polovinu.
- Tortilly rozložíme a vkládáme na ně smažená krůtí
prsa a zeleninu. Zabalíme tortillu a dáme na cca 10 minut do předehřáté trouby, aby se jemně zapekla
(díky tomu se při krájení nerozpadne).
- Podle chuti si můžeme k tortille rovněž připravit jednoduchou omáčku do tortilly, kterou si můžeme vzít s sebou do svačinového boxu v těsně uzavřené, malé nádobě. Stačí, že do přírodního jogurtu přidáme protlačené stroužky česneku, pokapeme trochou citronové šťávy, přidáme lžíci majonézy, špetku pepře a vše promícháme.
- Tortilly spolu s omáčkou vložíme do svačinového boxu.
- K menu svačinového boxu do práce je také třeba přidat několik křupavých kousků mrkve a naťového celeru.
Svačinový box do školy pro 2 osoby
Sendvič s pečeným krůtím masem a barevnou zeleninou
Složení:
- jedno velké krůtí prso
Do marinády:
- sušené bylinky: majoránka, oregano, černý a bylinkový pepř, sladká paprika
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl.
Do sendvičů:
- 4 celozrnné kajserky nebo grahamové housky
- máslo nebo majonéza – podle chuti
- 4 plátky sýra, např. Gouda
- brusinky z plechovky,
- slunečnicová semínka
- 4 listy ledového salátu
- velká hrst polníčku.
K tomu:
- jablka
- mandle
- kešu ořechy
- zelená okurka
- mini mrkev
Postup:
- Den předem připravujeme pečená krůtí prsa. Maso potřeme bylinkami (např. majoránkou, oreganem, bylinkovým pepřem, černým pepřem, paprikou, protlačeným česnekem apod.). Aby se maso nevysušilo a koření lépe uvolnilo chuť, potřeme maso rovněž olejem. Lehce osolíme.
- Ochucená krůtí prsa vložíme do žáruvzdorného nádobí, zakryjeme plastovým sáčkem a dáme na pár hodin do chladničky.
- Po několika hodinách vložíme krůtí maso v žáruvzdorné nádobě do předehřáté trouby. Pečeme při tepl. 180 stupňů cca 90 minut (asi po 75 minutách vypneme troubu a ponecháme tak dalších 15 minut).
- Druhý den celozrnné pečivo překrojíme na půl
a dle chuti jemně potřeme máslem nebo majonézou. - Na jednu polovinu položíme salát, přidáme plátek krůtího masa, žlutý sýr, brusinky a slunečnicová semínka. Pokryjeme polníčkem a druhou zbývající částí pečiva. Sendviče pak překrojíme na polovinu a vložíme do svačinového boxu.
- Zbylé přihrádky svačinového boxu můžeme naplnit např. kousky jablek, hrstkou mandlí nebo kešu ořechů, nakrájenou zelenou okurkou nebo mini mrkvičkami.
Svačinový box na dětské hřiště pro dítě a rodiče
Krůtí muffiny se zeleninou a svačinky „do ruky”
Složení:
- 400 g krůtích prsou
- ječné kroupy (1 sáček)
- mrkev
- cuketa
- petrželová nať (svazek)
- 3 lžíce mouky
- 2 vejce
- sůl, pepř podle chuti
- červená, zelená, žlutá paprika
- cherry rajčata
- ředkvičky
Postup:
- Troubu nastavíme na 180 °C. Zeleninu nastrouháme na
hrubém struhadle a petrželku najemno nasekáme. Krůtí
maso nakrájíme na malé kostičky. Ječné kroupy uvaříme, odcedíme a ochladíme. Všechny ingredience smícháme a přidáme mouku, vejce a koření.
- Výslednou hmotu rozkládáme do forem na muffiny
a pečeme při teplotě 180 °C po dobu cca 25 minut.
- Kromě muffinů zabalíme do svačinového boxu také např. papriku nakrájenou na pásky, cherry rajčata nebo ředkvičky.
Více kulinářských inspirací a materiálů týkajících se programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” najdete na www.wingsofquality.eu.
Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” je informačně-propagační program, jehož účelem je zdůraznění zvláštních vlastností evropské produkce a charakteristiky evropských zemědělsko-potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU. Přísná pravidla a postupy EU, a interní předpisy členských států garantují vysokou kvalitu evropského drůbežího masa. Úkolem kampaně je vzdělávání spotřebitelů v rozsahu nutričních hodnot a kvality krůtího masa.