Souboj o nejlepšího světového barmana Diageo Reserve World Class se blíží

Český vítěz Vítězslav Cirok odletěl na světové finále v Sydney.

Vyhrál české kolo soutěže Diageo Reserve World Class, které pořádal Stock Plzeň Božkov, několik měsíců se připravoval na světové finále a v těchto dnech odletěl do Sydney bojovat o vítězství ve světové konkurenci. Český barmanský mistr Vítězslav Cirok z Becher´s Baru z Karlových Varů bude podruhé ve své kariéře usilovat o prestižní barmanský titul.

Vítězslav Cirok má se soutěží Diageo Reserve World Class velké zkušenosti – zúčastnil se již celkem třikrát, z toho dvakrát vyhrál české kolo – a na světovém finále v Kapském městě, které se odehrálo v roce 2015, dokonce obsadil skvělé třetí místo. Během své kariéry působil mimo jiné i v několika pražských barech, například v L´Fleur nebo Bugsy´s bar.

Pečlivá příprava do sebemenšího detailu

Na otázku, jak se připraval na náročné finále v australském Sydney, odpovídá Vítězslav následovně: Jelikož Sydney je mojí poslední účastí v této soutěži (jak dle vlastního rozhodnutí, tak i dle pravidel – soutěž lze vyhrát jen 2x), tak to byla moje doposud největší a nejintenzivnější příprava, do které jsem zatím šel.. Určitě se chci držet jednoduchosti a srozumitelnosti v koktejlech, využít lokálních surovin a produktů. Také jsem pracoval na komunikaci a odlehčení prezentací, abych v Sydney útočil na ty nejvyšší příčky. Chtěl bych pro českou barovou scénu dovést ten nejlepší možný výsledek.“

Jak sám dodává, oříškem bylo především skloubit náročnou hlavní sezónu v jeho domovském baru v Grandhotelu Pupp s pečlivou přípravou na soutěž. „Natáčel jsme videa, která tento rok sloužila jako součást přihlášky do finále, měl jsem na starosti Karlovarský filmový festival, provoz v hotelu a baru z pozice manažera, do toho jsem se připravoval na soutěž a jel na slíbenou dovolenou s rodinou. Nebudu lhát, byl to super mikro management každé jedné hodiny. Ale myslím si, že tomu čelíme dobře,“ doplňuje Víťa okolnosti své přípravy.

„Natáčel jsme videa, která tento rok sloužila jako součást přihlášky do finále, měl jsem na starosti Karlovarský filmový festival, provoz v hotelu a baru z pozice manažera, do toho jsem se připravoval na soutěž a jel na slíbenou dovolenou s rodinou. Nebudu lhát, byl to super mikro management každé jedné hodiny. Ale myslím si, že tomu čelíme dobře,“ doplňuje Víťa okolnosti své přípravy.

Víťovy silné stránky – smysl pro detail, improvizaci a balanc

Větší klid před soutěží dodává Víťovi fakt, že se ve světovém finále objeví už podruhé. „Vím, co můžu očekávat a jak zacházet s časem a přípravami na místě. Zkušenost z finále je cenná a mám možnost se poučit z vlastních chyb. Neznamená to ale, že je to tak velká výhoda, která by zaručila vítězství. Ve finále je dalších 49 barmanů, kteří budou skvěle připraveni a budou chtít vyhrát,“ vysvětluje Víťa.

Silnými stránkami jsou dle jeho slov především smysl pro detail a balanc drinku, a také smysl pro rychlou improvizaci. „Skvěle se mi pracuje i pod velkým tlakem“ .

A na jakou příčku si Víťa myslí? „Chtěl bych se pokusit vyhrát. Ale to asi každý, kdo tam jede. Úspěch je i to, když se cítíte dobře s vaším výkonem vy sám. Takže bych se chtěl vrátit se skvělým pocitem,“ dodává.

Jak bude probíhat finále v Sydney

Světového finále by se mělo zúčastnit na 50 špičkových barmanů z celého světa, během celé soutěže budou muset být soutěžící schopni komunikovat v angličtině. Do poroty pak usednou přední odborníci barové a gastronomické scény, kteří budou posuzovat zvládnutí jednotlivých disciplín podle různých kritérií.

Porota hodnotí každou disciplínu jinak. Jsou přesně určeny hodnotící kritéria a každá challenge hledá trošku něco jiného. V jedné je nejdůležitější příběh, v další zase originální způsob servírování Martini, v další zase chuť a napojení se na profil dané whisky. Dále pak technika, produktové vědomosti, pohostinnost a spousta malých detailů, které pak tvoří celkový dojem“ , vysvětluje Víťa hlavní parametry hodnocení.

Součástí soutěže je mimo hlavní disciplíny počáteční výzvou i příprava takzvaného „Pre-challenge drinku“, který je založený na holandské vodce Ketel One. Tento před soutěžní drink byl hodnocen ještě před začátkem světového finále.

Na základě celkového skóre z přípravy drinku na bázi Ketel One byli barmani rozřazeni do jedné z 5 soutěžních skupin. Každá skupina čítá maximálně 10 barmanů. Celkové skóre z drinku Ketel One se převede jednotlivým barmanům na body do dalšího kola.

Vítězslav Cirok soutěží za Českou republiku ve skupině číslo 2. V té je přítomen například i jeho slovenský kolega, Adrián Michalčík, který bude letos reprezentovat Norsko. Adrian Michalčík se v minulosti dostal do Top 6. Jednotlivé skupiny budou mít vlastní 2 porotce pro každou soutěžní disciplínu. Z každé skupiny se do finálové desítky dostanou jen dva nejlepší barmani. Ti se následně utkají ve finálovém kole soutěže.

Soutěžit bude možné i online

A protože letošní světové finále myslí na všechno, budou se moci finále zúčastnit i ti barmani, kterým situace nedovolí odcestovat do Sydney. Barmanovi bude přidělena globální spižírna ingrediencí a s mícháním drinku bude na místě pomáhat barman v roli avatara.

Zdroj foto: WORLD CLASS

You may also like...