SJK – 26. 10.: Herečka s rezervací na psychiatrii, tam, kde je tatínek, je bezpečno a Belladonna, která tajtrlíkuje v televizi

V dalším dílu Show Jana Krause se představí herečka Chantal Poullain, Pepa Vrtal alias Fotr na tripu a chodící encyklopedie Viktorie Mertová.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 26. října ve 21.35 na Primě.

Svou roztomilou češtinou nás dnes večer v Show Jana Krause pobaví šaramantní herečka francouzského původu, žijící od 80. let v Česku, Chantal Poullain. Ta hned zkraje prozradí, že nyní vrcholí přípravy ikonického kalendáře Proměny pro rok 2023, který každoročně od roku 2010 vydává její nadace Archa Chantal a ve kterém se již objevil i Jan Kraus. Křest kalendáře by měl proběhnout 9. listopadu. Samotná nadace, která se zaměřuje na úpravu prostředí dětských oddělení nemocnic, oslaví v příštím roce 30 let své existence. „Konečně kulatiny!“ komentuje očekávané jubileum jeho zakladatelka a pyšně dodává, že za dobu své existence realizovali 50 projektů a investovali 60 milionů korun. „Tak, aby měly děti svůj svět. Například cirkus nebo lodě – každý pokoj je jako kajuta. Sice jsou ty děti stále v nemocnici, ale aspoň trochu se jim psychicky uleví a mají krásné prostředí, což je velmi důležité. Uleví se samozřejmě i personálu, protože děti jsou pak méně nervózní a vystresované,“ vysvětluje filantropka. „A lékaři potvrzují, že to pomáhá i léčbě samotné.“ Do těchto projektů jdou právě peníze získané prodejem kalendářů, které se dělají ve dvou různých velikostech, a dále peníze získané dražbou fotek z kalendářů. „Omlouvám se, že o tom mluvím, ale je to důležité!“ říká herečka. „Máme projekty, které musíme fakt realizovat.“ A jak je na tom psychicky ona sama? „V pr***i,“ odpovídá stručně. „Už jsem si rezervovala pokoj na psychiatrii,“ dodává se smíchem. „Ne, ne, dělám si trochu legraci. Ale musím přiznat, že i když si to nechci připouštět, žije člověk pod velkým tlakem doby, pak ta válka… je toho hodně. Nejenže se všechno zdražuje, to je peklo, ale všechno to, co se děje na celé zeměkouli.“ Což Chantal bedlivě sleduje, neboť si nedokáže odpustit dívat se na zprávy, i když jí to její syn Vladimír neustále vymlouvá. „Já to ale nevydržím, já to musím vidět.“ Zpravodajství upřednostňuje ve svém mateřském jazyce, tedy ve francouzštině, a zůstává tak v kontaktu i se svou rodnou zemí, ačkoliv tam teď dlouho nebyla. „V létě jsem tam chtěla jet, ale když jsem viděla, co se tam děje na letištích, nemožný binec, řekla jsem si, že počkám, a pojedu tam asi až v lednu,“ prozrazuje své plány Pěva Hříbětová, což je – jak se dozvíme – doslovný překlad hereččina jména do češtiny.

Dalším zajímavým hostem je otec-dobrodruh a cestovatel, Pepa Vrtal neboli hlavní protagonista televizního pořadu Fotr na tripu, ve kterém vyráží se svými malými dcerami Josefínkou a Leontýnkou na cesty do míst, kam se bojí i otrlí cestovatelé. „My to neplánujeme, protože nejlepší plán je nemít plán,“ nastiňuje strategii svých dobrodružných cest, které trvají vždy sto dní a jejichž průběh dokumentuje. „Když má člověk plán, je pak většinou zklamaný nebo deprimovaný, co že si to vysnil.“ Na cestách je doprovází i Pepova manželka. „Jezdí s námi ještě paní Colombová. To je moje paní, která to točí. A paní Colombová proto, že ji ještě nikdy nikdo neviděl,“ dodává na vysvětlenou. „Televize nechtěla, aby se v našem standardním pořadu Autosalon – protože normálně testuju auta – objevovaly cestopisné prvky. A já jsem si říkal, to není možné, to musíme zlomit. A tak jsem se rozhodnul, že vezmu svoje děti – tříletou a šestiletou – a vyjeli jsme: Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán,“ popisuje Pepa Vrtal, jak to celé vzniklo. „Natočili jsme to, sestříhali jsme to a lidem se to líbilo.“ Návštěvu jmenovaných zemí s dětmi jako problém vůbec nevidí. „Když jsou děti malé, s obdivem vzhlížejí k tatínkovi a bezpečno a dobře bylo vždycky tam, kde byl tatínek. To je důležité! Jim je úplně jedno, jestli jsou v Uzbekistánu,“ vysvětluje a dodává, že jim ale musel vařit, neboť děti se v cizině nenajedí. „Problém všech těch cizokrajných zemí je, že se najíte vy, najím se já, nají se posádka, ale nenají se nikdy děti. Protože co mají rády české děti: palačinky, špagety, kečup… a to tam nikde není. Jídlo je tam pálivé, jedí se tam koně… a to ony by nikdy nesnědly, protože máme doma takové pravidlo, že se nesmí jíst zvířátka, která hrají v animovaných filmech. A to je hodně zvířátek!“ Nyní mají za sebou celkem čtyři cestovatelské série a chystají se na pátou. „Jsme vlastně 200 dní z roku na cestách,“ vypočítává, „a myslím, že jsem jeden z mála, komu teď přišly přeplatky za plyn a elektriku.“ A pro děti využívají institut domácího vzdělávání. „Dnes už jsme ale ve fázi, kdy jsme opustili všechny osnovy a plány, protože děti se na cestě učí samy.“

I když se o dnešním třetím hostu, Viktorii Mertové, která je díky svým znalostem a výborné paměti hvězdou televizní vědomostní soutěže, proslýchá, že je chodící encyklopedií, nebude povídání s ní zdaleka jen o suchopárném studiu a získávání vědomostí, ale také třeba o jídle. „Nevím zdaleka všechno,“ říká skromně dcera slavných rodičů, herečky Zory Jandové a muzikanta Zdeňka Merty, vystupující pod přezdívkou Belladonna. „Svými znalostmi jsem si docela jistá například v bulváru a ve vaření,“ říká se smíchem a dodává, že dobrá paměť je základem úspěchu. „Atropa belladonna je latinsky rulík zlomocný, jedovatá kytka,“ vysvětluje původ jména své přezdívky, kterou si zvolila pro televizní soutěž. Na ní se podle svých slov připravuje jen tím, že si víc než kdy jindy zjišťuje podrobnosti o různých věcech. „Občas si procvičím nějaká hlavní města nebo něco, co se dá procvičit. Ale ono se to nedá naučit,“ posteskne si Viktorie, která na sebe prozradí, že velmi ráda vaří a že už má nasbíraných kolem deseti tisíc receptů, které hodlá všechny vyzkoušet. Co všechno si ještě dobře pamatuje? A co naopak není její silná stránka? To a mnohem více uvidíte v dalším premiérovém dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause na Primě!

Zdroj foto: TV PRIMA

You may also like...