Show Jana Krause: Mrkev jako stigma, jak se schovat za Adonise a farář jako exot na závěr

V dalším dílu Show Jana Krause se představí herec Miroslav Etzler, zpěvák Adam Pavlovčin a teolog Petr Jan Vinš.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 29. března ve 21.35 na Primě.

Prvním dnešním hostem bude herec Miroslav Etzler, kterého na podium doprovodí jeho čtyřletý syn Samuel a který zavzpomíná na to, že při své poslední návštěvě v Show Jana Krause se se svým hostitelem bavil tak dlouho o mrkvi, až se pro něj stala na čas jakýmsi stigmatem. „Trvalo to asi dvacet minut a pro mě se to stalo martyriem na další dva roky,“ vzpomíná. „Já jsem tehdy hubnul a jedl jsem jen mrkev. A od té doby se začala dít taková prapodivná změna v mém životě, protože mi začali říkat na ulici mrkvičko, zvali mě na křest modré mrkve, abych byl kmotr mrkve, na jeviště jsem dostávala bedny s mrkví a na ulici se mě lidé ptali, jak se to pěstuje. Takže se děsím toho, o čem budeme mluvit dneska,“ říká se smíchem herec, který prodělal velice závažný průběh onemocnění covid-19. Při této vzpomínce zvážní, neboť mu lékaři dávali jen sedmiprocentní naději na přežití. Díky skvělé péči personálu nemocnice v České Lípě se mu ale podařilo přežít, ovšem i rekonvalescence prý byla dlouhá a náročná. „Když jsem sundal poprvé tu masku a měl jsem ujít padesát metrů, tak to nešlo,“ popisuje. „Ale byla to do jisté míry moje chyba, protože já jsem nechtěl jít z mnoha důvodů, mimo jiné i kvůli doporučení své lékařky, na očkování.“ Paradoxně ho dodnes někteří lidé podezírají, že to celé byla reklama na očkování, za kterou inkasoval spoustu milionů. „Dokonce mi jeden pán napsal, že jsem herec z prdele, ale tohle že byla rozhodně moje nejlepší role. Že to bylo dost přesvědčivé.“ Nyní už je ale naštěstí opět fit a naplno zpět v práci. Během covidové pandemie se však s rodinou odstěhoval mimo Prahu, a sice na Liberecko, kde se cítí spokojený. „Divadlo hraju tak dvaadvacetkrát měsíčně. To je docela dost, ale musím říct, že mě to baví,“ pochvaluje si. „Hraní mě prostě baví, já chodím do divadla rád.“ Na rozdíl od většiny svých kolegů, kteří považují hraní za strašnou dřinu, totiž vnímá herectví jako mimořádně příjemnou a dobře zaplacenou práci. „Já fakt znám lidi, kteří se strašně nadřou. Já jsem dělal v dole jako horník, a to je dřina,“ dodává Miroslav Etzler, který se svěří také s tím, že má potíže se spánkem. Denně prý naspí tak maximálně tři hodiny a svoje potíže pozoruje od doby, kdy navštívil prales na Sumatře, a tam okusil jakýsi záhadný halucinogenní kořen kaktusu. Kvůli asomnii byl už i ve spánkové laboratoři. Jeho vyšetření ale skončilo nezdarem a nešťastný pan doktor pouze poznamenal: „Tohle jsem v životě neviděl – vy máte větší aktivitu mozku, když spíte, než když jste vzhůru.“

Jako další host, který přijal pozvání, se představí zpěvák Adam Pavlovčin alias ADONXS, který si potrpí na extravagantní oblečení a dokonale stylové vzezření. „Snažím se držet toho ADONXSE, tu personu na stagi,“ říká ke své image mladičký zpěvák, který si pro své umělecké jméno vybral postavu z řecké mytologie, která se stala synonymem ryzí krásy. „Ta fintička s iks je tam proto, abych když to lidé naťukají do Googlu, vyskočil já,“ dodává na vysvětlenou k psané podobě svého pseudonymu. „Než jsem začal zpívat, nebyl jsem úplně ztotožněný s tím, jak působím na pódiu a jak působím na lidi, i se sebou. Měl jsem pocit, že jsem příliš hubený, nebyl jsem úplně atraktivní a nebyl jsem tím Adonisem, ke kterému jsem možná vzhlížel. Tak jsem si řekl, proč si ho vlastně nevytvořím jako své alter ego na pódiu,“ odkrývá zákulisí své umělecké stylizace. „A ono to opravdu pomáhá. Pomáhá vejít do místnosti nebo na jeviště s tím nastavením, že teď to přebírá ten Adonxs a může si tam dělat, co chce,“ líčí Adam, který má za sebou studium na prestižní londýnské škole. „Přestěhoval jsem se tam, když mi bylo 18 let, a tam jsem začal studovat hudební kompozici a zpěv. Vrátil jsem se v roce 2020. A kdybych se nevrátil, tak asi ani nepůjdu do soutěže, takže to byla taková shoda okolností,“ říká v souvislosti se svým vítězstvím v televizní hudební soutěži v roce 2021, za které je velice šťastný a které mu podle jeho slov dalo určitou životní stabilitu a jistotu. „Cítím se teď hrozně privilegovaně v tom, že můžu dělat na plný úvazek to, co jsem vždycky chtěl, a že má člověk takovou jistotu, že bude dělat už jen to a že nebude muset hlídat děti, což jsem dělal předtím, anebo dělat věci, které jsou sice skvělé a které mě v něčem vyškolily, ale nebylo to, co jsem chtěl.“ Z jeho úspěchu se samozřejmě moc těší i jeho rodiče, kteří žijí na Slovensku, a jsou na něj náležitě pyšní. „Chodím cvičit, abych si splnil tu metu, budou nějaké letní festivaly, byla taková koncertní minišňůra česko-slovenská minulý rok, když mi vyšlo album,“ vypočítává, co všechno ho v současnosti zaměstnává.

Dnešní trojici hostů uzavře starokatolický kněz Petr Jan Vinš, který působí v chrámu sv. Vavřince na Petříně a který hned zkraje uvede diváky trochu do obrazu. „Starokatolíci a anglikáni jsou vlastně ve společenství. Máme se rádi. Máme rádi papeže, ale úplně ho neposloucháme,“ vysvětluje o starokatolictví, což je liberální křesťanská odnož církve, která se oddělila od římskokatolické církve v 19. století a která uznává svobodu náboženského vyznání. Má rovněž otevřenější přístup k homosexuálnímu partnerství, čehož důkazem je sám pan Vinš, který loni požehnal lesbickému páru. „Ano, to se stalo, a já doufám, že za deset let už na tom nic převratného nebude,“ potvrzuje tuto informaci s tím, že tímto postojem se starokatolíci výrazně liší od římských katolíků. „Za minulý rok jsem měl asi patnáct nebo dvacet svateb, protože za covidu to nešlo, tak všichni si řekli, že do toho praští, jen co mor pominul, a já se s těmi lidmi setkávám, chystáme to, připravujeme se. Totéž byly tyhle dvě dámy a mně to přišlo úplně stejné jako se všemi ostatními,“ popisuje svoji zkušenost. „Mají společnou domácnost, lezou si na nervy, tak nějak řeší stejně věci, co řeší všichni lidi doma.“ Jak je to ve starokatolické církvi s celibátem? A se svatým přijímáním? Jak jsou na tom Češi s vírou? A jak vzpomíná na svoji katolickou výchovu Jan Kraus?

To a mnohem více se dozvíme v dalším premiérovém dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause dnes večer na Primě!

Zdroj foto: PRIMA TV

You may also like...