Jak správně sušit houby? Zde jsou naše tipy

Houbařská sezona je tady! Pojďte se dozvědět, jak usušit houby, aby vám nezplesnivěly. Houby nemusíte sušit jen klasicky na novinách. Vezměte si na pomoc sušičku nebo horkovzdušnou troubu a usnadněte si práci se sušením hub.

Foto: Pixabay.com

Suším, sušíš, sušíme: A nejenom houby!

Sušení patří mezi nejstarší způsoby konzervace potravin. Kromě hub si můžete usušit třeba úrodu jablek ze zahrádky. A skvělé na sušení potravin je i to, že pokud dodržíte správné podmínky skladování, vydrží vám usušené produkty klidně několik let!

Druhy hub, které jsou na sušení ideální

Předtím, než se vydáte na samotný lov hub, si nejprve přečtěte, jaké houby se na sušení hodí. Z takové bedly si raději udělejte na oběd spíše „řízky“, protože se na sušení moc nehodí.

A zkuste se vyhnout i sušení hřibu žlutomasého (možná jej znáte spíše pod lidovým názvem babka), během sušení se v nich totiž velmi rychle množí parazit nedohub – konzumace napadané houby vám může uškodit.

Na sběr hub si vezměte na pomoc klasický pletený košík na houby. Zapomeňte na igelitovou tašku, v ní se houby rychle zapaří a doma je pak můžete rovnou vyhodit.


Foto: Pixabay.com

Pokud je houba už trochu červivá, nechte ji tam, kde jste ji našli. Odkrojením špatné části si nepomůžete – houba už je napadená celá a nehodí se na sušení.

Houby, které můžete v pohodě usušit, jsou v základu klasické hřiby (hřib dubový, hřib hnědý a další), křemenáče, klouzky a kozáky.

Díky sušení si houby zachovají svou chuť, zmenší svůj objem (lépe se skladují) a při správném skladování vám vydrží až do další houbařské sezony.

TIP: Očištěné a nakrájené houby můžete skladovat i v lednici s mrazákem. Zkušení houbaři radí houby lehce podusit na pánvi. Jakmile houby zchladnou, vložte je do mikrotenového sáčku a přendejte do mrazáku. Zmražené houby byste měli sníst ideálně do 6 měsíců od sběru.

Před samotným sušením nezapomeňte houby pořádně očistit

Až si houby přinesete z lesa domů, vezměte si houbařský nožík (nebo si vemte na pomoc jemný štětec) a jemně je očistěte od nečistot. Rozhodně je nenamáčejte do vody. U každé houby nejprve odkrojte nožku a klobouček.


Foto: Pixabay.com

Pokud je po rozkrojení houba červivá, rovnou ji vyhoďte. Nožky i kloboučky nakrájejte na co nejtenčí plátky – snažte se, abyste všechny plátky krájeli stejně. (Když bude každý kousek jinak tenký, hrozí, že se houby neusuší stejnoměrně.)

Osvědčená klasika: Jak sušit houby na novinách nebo na slunci

Naše babičky sušily houby tradičně na novinách na půdě nebo i venku na zahradě na slunci.

Houby si jednoduše rozprostřete na plátno, na záclonu nebo na noviny a umístěte je buď ven na sluníčko, nebo třeba na půdu.

Pokud sušíte houby na venku na slunci, nezapomeňte pravidelně kontrolovat předpověď počasí – letní deštík by mohl celou vaši houbařskou úrodu zničit. U těchto způsobů sušení hub musíte jednotlivé kousky pravidelně otáčet, jinak by mohly zplesnivět. V případě, že budete sušit houby na novinách, při otáčení rovnou nahraďte staré noviny novými.

V bytech často hospodyňky také sušily houby na topení. Opět ale počítejte s tím, že je musíte pravidelně otáčet. A ještě jedna malá připomínka. Houby mohou naplnit celý byt svým typickým zápachem, který nemusí všem členům rodiny úplně vonět. Obzvlášť těm, kteří nepatří mezi milovníky hub.

Jak sušit houby v sušičce na ovoce?

Nejlepší způsob, jak sušit houby? Zkuste sušení hub v sušičce na ovoce! Nemusíte se prakticky o nic starat a sušička se o vše postará. Kvalitní přístroj houby usuší za pár hodin. Kromě toho také nemusíte houby ani otáčet, vlivem proudění horkého vzduchu po celém obvodu se houby usuší rovnoměrně.

Foto: Eta 6301 90000 Fresa, Electroworld.cz

Jak na sušení hub v sušičce krok za krokem:

Poklaďte plátky hub na jednotlivá síta a zapněte sušičku na odpovídající program. Pokud nemá sušička už přednastavený program na sušení hub, nastavte teplotu na 40 až 50 °C a sušte zhruba 5 až 8 hodin.

Jak sušit houby v elektrické troubě (horkovzdušné troubě)

Pokud nechcete investovat do dalšího spotřebiče a neplánujete chodit na houby pravidelně, zkuste sušení hub v elektrické horkovzdušné troubě. Pokud budete mít hub menší množství, můžete využít i horkovzdušnou fritézu. Tento způsob sušení hub je samozřejmě trochu pracnější, ale pořád je rychlejší a praktičtější než klasické sušení hub na novinách.

Foto: Gorenje BO6735E02X, Tesla QG800 AirCook & Grill Wi-Fi, Electroworld.cz

Jak na sušení hub v troubě krok za krokem:

  • Očištěné houby si nakrájejte na tenké plátky.
  • Zapněte troubu na horkovzdušný ohřev na 30 °C, aby se houby nezapařily.
  • Na plech nebo i na rošty položte pečicí papír a poklaďte na něj jednotlivé kousky.
  • Sušte je na nízkou teplotu zhruba 2 hodiny, pak je opatrně obraťte a zvyšte teplotu na 50 až 70 °C. Počítejte s tím, že budete muset houby zhruba co 2 hodiny ještě otáčet.
  • Během sušení nechte občas pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost z hub unikat.
  • Pokud máte horkovzdušnou troubu, rovnou nastavte horkovzdušný program s puštěným větrákem – trouba by si měla s přílišnou vlhkostí poradit sama.
  • Jak poznáte, že už jsou houby usušené? Začnou šustit, zkřehnou a už je tak jednoduše neohnete.

Foto: Pixabay.com

Co s houbami po usušení? Víme, jak je skladovat

Co s usušenými houbami? Připravte si vzduchotěsné skleněné sklenice. Nádoby pak uložte do chladného a temného místa – ideálně do spíže nebo do sklepa (pokud v něm není příliš velké vlhko). Bez přístupu vlhkosti vám usušené houby v nádobě vydrží klidně i několik let!

Zdroj foto: Pixabay.com, Eta, Tesla, Gorenje, Electroworld.cz

You may also like...