Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek.

Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly značný čtenářský ohlas. Manželskou tvůrčí dvojici zaujaly zejména tím, že jejich autorka bez patosu a současné sugestivně dokázala popsat nejen svůj emocionální stav, ale i společenské procesy a úřední úkony, které provázely její první rok po manželově smrti. Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

Pro scénář filmu Rok vdovy jsme vytvořili svébytný fikční svět na základě inspirace původními deníkovými texty a zároveň příběhy, které jsme zažili ve vlastních rodinách, slyšeli od přátel či zaznamenali při studiu tématu. Snažili jsme maximálně zachovat pravdivost prožívaných emocí i reálií spojených se situacemi, které smrt blízkého člověka do života přináší,“ popisuje tvůrčí proces autor scénáře Eugen Liška. Režisérka Veronika Lišková téma filmu přibližuje slovy: „Chceme, aby Rok vdovy přenesl na plátna realistický, intimní a přitom dramaticky a sugestivně ztvárněný příběh se silným katarzním vyzněním, příběh o novém začátku, o emancipaci a nalezení schopnosti stát sama za sebe. A také příběh o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým.

A k obsazení hlavních rolí režisérka dodává: „Hledali jsme herečku, která dokáže ztvárnit ženu v této situaci bez přílišného patosu a afektovanosti. Ideální představitelku Petry jsme nakonec našli v Pavle Beretové. S Pavlou jsme spolupracovaly už při psaní posledních verzí scénáře a některé z jejích reflexí a zkušeností se otiskly do finální verze.“ Další silnou ženskou postavu, Petřinu tchýni, pak ztvární Zuzana Kronerová a ústřední trojici představitelek v roli Petřiny dcery Dominiky uzavírá mladá slovenská herečka Julie Šoucová.

Pro Veroniku Liškovou a producentku filmu Kristýnu Michálek Květovou je to jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022, od té doby je uváděn na festivalech po celém světě a byl například oceněn na MFDF Ji.hlava a získal i Cenu za nejlepší film v české soutěži festivalu Jeden svět. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale, na MFDF Ji.hlava získal Cenu diváků a byl nominován na Cenu české filmové kritiky.

Natáčení filmu, který vzniká v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska, bude probíhat až do konce listopadu. Producenty filmu jsou Kristýna Michálek Květová a Tomáš Michálek (Cinémotif Films), slovenskými koproducenty Peter Kerekes a Anna Mach Rumanová (kerekesfilm) a chorvatskou koproducentkou je Miljenka Čogelja (Pipser). Distributorem filmu v ČR je CinemArt a na Slovensku jej uvede distribuční společnost Filmtopia.

Film ROK VDOVY vzniká za podpory českého Státního fondu kinematografie, Plzeňského a Ústeckého kraje, slovenského Audiovizuálneho fondu a Hrvatski audiovizualni centar.

Premiéra filmu Rok vdovy je naplánovaná na podzim 2024.

ROK VDOVY

Premiéra: podzim 2024

Režie: Veronika Lišková

Námět: Eugen Liška, Zuzana Pokorná

Scénář: Eugen Liška

Dramaturgie: Vojtěch Mašek

Kamera: Dušan Husár

Zvuk: Jakub Jurásek

Střih: Hedvika Hansalová

Architektka: Kristýna Khinová

Kostýmy: Aneta Grňáková

Masky: Linda Vondrášková

Obsazení: Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová, Tomáš Bambušek, Lucie Žáčková, Jaromíra Mílová, Jan Novotný, Marie Švestková a další

Producenti: Kristýna Michálek Květová a Tomáš Michálek (Cinémotif Films – CZ)

Koproducenti: Peter Kerekes a Anna Mach Rumanová (kerekesfilm – Slovensko), Miljenka Čogelja (Pipser – Chorvatsko)

Partneři filmu: UPP, EtikButik, Líčírna Organics

Zdroj foto: Cinemart

You may also like...