Atypické kuchyňské systémy a spíže Gorenje: Pro příjemný každodenní život

Ne všechny prostory jsou ideální a ne všechny kuchyně jsou jen v jednoduché lineární linii do písmene I. Pak přijdou vhod atypické prvky, které lze do kuchyně začlenit a vylepšit tak její funkčnost, estetiku a originalitu. Ať už je to nabídka modulů pro místnosti se šikmými stropy, nebo modulů, které umožní využít každý centimetr rohové kuchyně ve tvaru písmene L, U nebo H s centrálním ostrůvkem. Originálně a hlavně prakticky může být řešené i ukládání potravin ve vysokých skříních nebo dokonce i ve spodních skříňkách v jinak obtížně využitelném rohu.

Rohové spodní skříňky

Rohové skříňky, které využívají to nejjednodušší a nejlevnější řešení, tedy pevné police, vás velmi rychle přesvědčí o tom, že jste neudělali dobré rozhodnutí. K uloženému nádobí zejména v zadních partiích skříňky se budete skutečně obtížně dostávat, aniž byste si dřepli nebo klekli. A kvůli nedostatečnému přístupu světla zavládne po nějaké době ve skříňce nefalšovaný zmatek.

Praktickým řešením je otočný karusel, kdy se dvě 3/4kruhové police otáčejí kolem pevné kovové osy uvnitř spodní skříňky, která je přístupná buď za lámanými či zkosenými dvířky.

K dispozici je i provedení, kdy jsou dvířka pevně spojena s mechanismem a při používání se otáčejí s ním. Pro uživatele to pak znamená lepší přístup do skříňky při hledání. Obecně se karusel dokáže dobře přizpůsobit tvaru kuchyňského koutu, kdy skříňka je buď rovná, nebo ve tvaru L s lomenými či zkosenými dvířky.

Výrazně komfortnějším vybavením spodní rohové skříňky je systém polic Le Mans, který je velmi oblíbený a doporučujeme jej při většině realizací, kde je potřeba vyřešit ukládání nádobí a kuchyňský potřeb do rohu,“ říká Lucie Pardubská, produktová manažerka KUCHYNĚ gorenje.

Otočný mechanismus umožňuje plné vysunutí výškově nastavitelných polic ven z korpusu skříně a pohodlnou manipulaci s uloženým nádobím. Pro vysunutí jednotlivých polic stačí otevření dvířek na 85 °. Systém je určen pro korpusy s šířkou čelního otvoru od 45 cm.

Rohová skříňka s vysouvacím mechanismem „MAGIC CORNER“ dokonce umožňuje využití celého prostoru rohové skříně. Tento mechanismus patří k tomu nejlepšímu, co na trhu najdete.

Skládá se z nosného rámu a vnitřních a vnějších polic nebo drátěných košů. Tažením za dvířka skříňky vyjíždí část mechanismu ven a posouvá se do prostoru za dvířka. Velmi pohodlně se tak dostanete ke všem uloženým předmětům a využijete velkou část kuchyňské skříňky.

Zajímavé řešení představuje spodní rohová skříň se zásuvkami a plnovýsuvnými kontejnery „SPACE CORNER“, která umožňuje využití rohového prostoru nejen pro příbory a nádobí, ale i pro suché a trvanlivé potraviny nebo balené nápoje.

Hodí se do kuchyní, kde je obtížné najít místo pro zásuvky. Otevřít i plně naložené zásuvky je snadné; mají úžasně lehký chod a zavřete je měkce a tiše. Unesou zátěž až 65 kg.

Horní zásuvku je možné vybavit i originálním příborníkem. Systém „SPACE CORNER“ se dá v kuchyních Premium kombinovat i s elektrickým ovládáním Servo-Drive,“ doplňuje Lucie Pardubská.

Potravinové skříně

Jednou z důležitých funkcí kuchyňské sestavy je také ukládání potravin, které se přesunulo s proměnou dispozičního řešení bytů i nových domů z dřívějších spíží do kuchyně.

Nejčastěji se potraviny uskladňují v potravinové skříni, která může být různě vysoká i široká podle potřeb a hlavně podle prostorových možností. Opět platí, že se klasické police kvůli špatné přehlednosti neosvědčují a vyplatí se investovat do praktičtějších systémů.

Potravinové skříně se proto vybavují vnitřními zásuvkami a jednotlivě výsuvnými kontejnery, které umožní snadnou obsluhu a přístup do skříně s šířkou nad 30 cm, nebo speciálním rámem s výsuvnými policemi v případě užších skříňových modulů, který může být doplněný ještě i rámem s dveřními policemi.

Obecně se podle Lucie Pardubské při realizacích kuchyní nejvíce používají vysoké potravinové skříně s tzv. anglickými zásuvkami, což jsou plnovýsuvné zásuvky a kontejnery, se kterými můžete po otevření nábytkových dveří libovolně manipulovat.

KUCHYNĚ gorenje Premium nabízejí potravinové skříně, v nichž jsou všechny výsuvné police automaticky s plnými protiskluznými dny.

V řadě Exclusive jsou v nabídce koncové diagonální potravinové skříně, u nichž jde po úplném otevření dvířek výsuvnou část otočit, abyste měli k potravinám lepší přístup.

V kuchyňských sestavách se uplatňují i boční potravinové skříně, které mohou nabídnout plně výsuvné koše přístupné z obou stran. K dispozici jsou v šířce 30 a 40 cm. Jsou vhodné tam, kde už na uložení potravin nezbývá moc místa.

Více informací:

Více informací o produktech na https://cz.gorenje.com.

Zdroj foto: Gorenje

You may also like...