Vyzkoušejte domácí cvičení a zbavte se nadbytečných kil

Skončila zima a nadbytečná kila musí pryč. Nemusíte však nutně chodit do posilovny, abyste se dostali do kondice. I domácím cvičením spálíte spoustu kalorií a posílíte celé svalstvo. Představíme vám několik pomocníků, které by neměly chybět ve vaší domácí posilovně.

Foto: Electroworld.cz

Proč byste i vy měli začít cvičit doma

Ušetříte čas i peníze. Jen si to představte. Nejbližší posilovnu od domu máte 30 minut. Strávíte tak minimálně hodinu na cestě, abyste se do tělocvičny vůbec dostali.

Permanentky do posilovny nepatří zrovna mezi nízké náklady – za hodinu v obyčejné posilovně sice zaplatíte okolo 120 Kč, ale třeba v oblíbeném fitness centru Form Factory se pohybuje měsíční nezávazné členství okolo 1 790 Kč. K tomu si ještě připočtěte třeba cenu za fitness trenéra, který vám vysvětlí, jak cviky na posilovacích strojích správně provádět. Dostanete se tak na velmi slušnou položku, která dost ovlivní rodinný rozpočet.

Pohodlí a soukromí nadevše. Pokud patříte mezi ty, kteří jen velmi neradi cvičí před zraky ostatních lidí, nebudete se v plném fitness centru cítit zrovna dobře. A nezapomínejte na to, že byste se po cvičení měli ještě umýt ve společné šatně (muži zvlášť, ženy zvlášť). Doma si hezky odcvičíte své oblíbené cviky, aniž byste museli řešit, kam zrovna dopadla další kapka vašeho potu.

TIP: Nevíte, co a jak cvičit doma? Mrkněte na článek: 5 nejlepších aplikací na cvičení. Přinášíme v něm tipy na aplikace, které vám pomohou s tréninkem, jídlem, a dokonce i regenerací.

Překážky, které vám mohou domácí cvičení narušit

Tím, že nad sebou nemáte pomyslný bič v podobě zaplacené permanentky (nebo trenéra), můžete velmi snadno ztratit motivaci k pravidelnému cvičení. Jak zatočit s chybějící motivací? Určete si v kalendáři přesné dny a hodiny, kdy budete doma cvičit. Klidně si pomozte tím, že poprosíte partnera (případně kamaráda nebo kamarádku), aby vás v daný čas zkontroloval, že opravdu cvičíte.

Častým problémem u domácího cvičení bývá fakt, že spousta z nás neví, jak daný cvik provádět správně, abychom si neublížili. Jak z toho ven? Zkuste si nejprve zaplatit pár hodin s kondičním trenérem, který vás naučí správnou techniku cviků.

Možná vás také limituje samotný prostor. Velké posilovací stroje nebo třeba běžecký pás jen tak nesložíte do skříně. A pokud nemáte rodinný dům a garáž, ze které si vytvoříte domácí posilovnu, musíte při výběru cvičebních pomůcek popřemýšlet i o jejich uskladnění.

TIP: Zkuste také cvičit podle oblíbených tvůrců, kteří na svých YouTube kanálech propagují domácí cvičení. Rozhodně nešlápnete vedle, když si vyzkoušíte některou ze sestav od FITFAB nebo SVALYDOMA.


Užitečné pomůcky na domácí cvičení, které pomohou se dostat do kondice

Do začátku s domácím cvičením toho zas tolik nepotřebujete. Doporučujeme si pořídit pár kousků oblečení na cvičení, ve kterém se vám bude mnohem lépe hýbat než třeba v klasických kalhotách. Využijete také praktickou podložku na cvičení – nebude vám to klouzat, neotlačíte si kolena, a ještě ochráníte podlahu před případným poškozením.

Když ale do domácího cvičení zabřednete více, tak zjistíte, že vám už jednoduché cviky s vlastní váhou nestačí.

Cvičební pomůcky, které posunou váš domácí trénink zase o stupeň výš a seženete je rovnou u nás na e-shopu:

  • Závaží a činky – jednoruční činky jsou takovou vstupní bránou do světa silového tréninku. Nakládací činka se zase skládá z osy a kotoučů různé váhy, abyste si vždy mohli činku přizpůsobit přesně podle toho, na jakou zátěž se zrovna cítíte. A kettlebell díky praktickému madlu vyžijete i na cvičení, která pomáhají zlepšovat celkovou koordinaci pohybu.
  • Balanční pomůcky – na gymnastickém míči nemusíte jen sedět u počítače. Využijete jej pro posílení hlubokého stabilizačního systému, který potřebujeme pro dobrou koordinaci celého těla. Vyzkoušejte také populární balanční desky, na které se jednoduše snažíte udržet rovnováhu, abyste zůstali na prkně co nejdéle.
  • Posilovací gumy na cvičení a expandéry – gumy na cvičení vám nahradí některé drahé posilovací stroje a substituují také cvičení se závažím.
  • Hrazdy a bradla – na hrazdě nemusíte jen viset, ale krásně si na ní procvičíte shyby v různých provedeních. U shybu podhmatem procvičíte především biceps, u shybu s širokým úchopem zase záda.

Foto: Electroworld.cz

Máte doma dostatečný prostor? Mrkněte také na tyto (nejen) posilovací stroje:

  • Posilovací stroje a lavice – máte doma velkou garáž, kterou nevyužíváte? Zařiďte si v ní domácí posilovnu, kterou naplníte posilovací věží nebo oblíbenou posilovací lavicí na bench. A nebo si dopřejte veslařský trenažér pro komplexní přístup v tréninku.
  • Běžecký pás – jen málokterý běžec jde s nadšením běhat ven, když prší a je venku tma jak v pytli. Na běžeckém páse si odběhnete běžecký trénink v suchu a pohodlí domova.
  • Rotoped nebo cyklotrenažér – tyto stroje naopak využijí milovníci cyklistiky, kteří ale mají stejný problém s nepříznivým počasím jako běžci.
  • Eliptický trenažer nebo orbitrek – je zase skvělý pro rehabilitační cvičení po úrazech a pro začátečníky, protože na něm nezatěžujete klouby.

TIP: Nadšenci do cvičení rádi analyzují své tréninky. K tomu jim pomáhají chytré hodinkychytré fitness náramky a hrudní pásy.

Zdroj foto: Electroworld

You may also like...