Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Dnes by si smažený sýr s vysokou gastronomií spojil málokdo. Za první republiky si na něm do vyhlášených restaurací chodili pochutnávat i takové osobnosti jako Vlasta Burian nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Tenkrát se kostka ementálu nebo gorgonzoly zamotávala ještě do slaniny a teprve pak obalovala v trojobalu. Takto připravený smažák patřil mezi luxusní a drahé předkrmy.

Ač by se mohlo zdát, že smažák je typicky české jídlo, za národní lahůdku jej považuje mnoho dalších národů. První zmínky o smaženém sýru pocházejí ze středověké Itálie a Egypta, oblibu ale rychle získal i ve Francii, Řecku nebo v Americe. V Čechách jeho popularita postupně rostla za minulého režimu.

Přestože je smažák znám v mnoha kulturách, s tatarkou a brambory nebo hranolky se podává jen u nás. Je to taková naše česká specialita,“ komentuje šéfkuchař Vinohradského parlamentu Jan Pípal.

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Místo eidamu frčí blaťácké zlato, čedar nebo tvarůžky

Smažený sýr už ale dávno neznamená jen obalovaný eidam. V minulosti se používal ementál nebo moravský bochník, dnes najdete mnoho dalších a chutnějších variant.

„Gouda, hermelín, blaťácké zlato, olomoucké syrečky nebo čedar. To jsou všechno druhy sýra, z nichž se dá smažený sýr udělat, a rozhodně to není celý výčet. Co sýr, to jiná chuť, a tak i jiný chuťový zážitek,“ vyjmenovává Jan Pípal.

Po loňském úspěchu smažákové akce letos ve Vinohradském Parlamentu chystají druhý ročník. Od 24. do 30. dubna tak budete moci ochutnat blaťácké zlato v mandlích s bramborami na loupačku, farmářským tvarohem a jarním salátem, cheese a chips, olomoucké syrečky obalované v panko strouhance s domácími hranolky a tatarkou s medvědím česnekem, smažené sýrové knedlíky plněné sýrem s houbovou omáčkou, smažený čedar v housce s rajčatovou salsou, pikantní majonézou a opečenými brambory a smažák v přepuštěném másle, obalovaný eidam s rohlíčkovými brambory, domácí tatarkou a hlávkovým salátem.

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Pár vychytávek na smažák doma

Smažený sýr je pokrm, který si snadno připravíte i doma. Aby se vám opravdu povedl a nikde nevytekl, stačí následovat pár rad. Těstíčko při smažení nepopraská, když sýr obalíte v trojobalu dvakrát. Po obalení nechte sýr chvíli odležet při pokojové teplotě, obal se vysuší a zpevní. Obalený sýr smažte na přepuštěném másle, dostane výraznější chuť. Sýr smažte vždy v hluboké pánvi nebo hrnci, aby byl dostatečně ponořený v rozpuštěném másle či oleji.

Zdroj foto: Vinohradský Parlament

You may also like...