Lanýžové lahůdky, které musíte ochutnat

Lanýže, tyto skryté drahokamy lesa, jsou mezi gurmány po celém světě vyhledávané pro svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Tato vzácná houba se nejčastěji vyskytuje pod kořeny listnatých stromů v humózních a vápenatých půdách. Oblasti jako francouzská Provence, italský Piemont nebo chorvatská Istrie jsou známé svou bohatou produkcí lanýžů, kde příznivé klimatické podmínky a kvalitní půda tvoří ideální prostředí pro jejich růst.

Lanýžové lahůdky, které musíte ochutnat

Bílé versus černé lanýže: Jaký je rozdíl?

Bílé lanýže (Tuber magnatum), zvláště oceňované v italské kuchyni, jsou považovány za nejvzácnější a nejdražší. Vyznačují se intenzivním, ale jemným aroma s náznaky česneku a oříšků. Jsou to právě tyto vlastnosti, které je činí vyhledávanými v gurmánských kruzích. Na druhé straně, černý lanýž (Tuber melanosporum), oblíbené zejména ve francouzské kuchyni, mají silnější zemitý profil a jsou dostupnější, což se promítá i do jejich příznivější ceny.

Lanýžové lahůdky, které musíte ochutnat

Jak si užít lanýžovou chuť bez komplikací

Pro ty, kteří nemají přístup k čerstvým lanýžům nebo preferují pohodlnější a dostupnější možnosti, jsou tu lanýžové speciality. Tyto produkty jsou ideálním řešením, jak přinést luxusní chuť lanýžů do domácí kuchyně s dlouhodobější trvanlivostí.

Lanýžová majonéza – Ideální jako základ pro luxusní sendviče, burgery nebo jako dip k smaženým nebo grilovaným mořským plodům.

Lanýžová sůl – Perfektní pro posypání hotových jídel, dodá jedinečnou chuť vašim grilovaným masům nebo pečeným bramborám.

Lanýžové máslo – Jeho použití je v podstatě neomezené, skvělé na dokončení steaků, dochucení těstovin, míchaných vajec nebo jen tak na čerstvém pečivu.

Lanýžový olej – Jemně dochutí a povýší vaše steaky, těstoviny nebo dokonce pizzy.

Sýrové pomázánky s lanýžem – Excelují na jednohubkách nebo jako součást tapas, dodávají chuťovkám k vínu nevšední nádech.

Všechny tyto produkty a mnoho dalších najdete na webu www.olivum.cz, kde si můžete vybrat z široké nabídky lanýžových specialit. Navštivte tento specializovaný e-ahop a objevte, jak můžete jednoduše začlenit chuť lanýžů do svých pokrmů, aniž byste museli opustit pohodlí domova.

Zdroj foto: Olivum.cz

You may also like...