Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace. Lustr festival začíná 20. září

Festival ilustrace a komiksu Lustr, největší přehlídka svého druhu v Česku, představí špičkové české i světové ilustrátory a ilustrátorky v rámci 11. ročníku festivalu. Podruhé se zabydlí Holešovické tržnice, tentokrát v halách číslo 13 a 17. Festival dveře svých hal otevírá 20. září v 18:00 a potrvá až do 28. 9. Návštěvníci se mohou těšit na Newyorský salonek, Showcase, výběr z jarního ilustrátorského sympozia v Broumově, mladé ukrajinské ilustrátory a ilustrátorky tematizující budoucnost kultury ve své zemi a jednu z hlavních výstav Mimo proud, která skýtá pohled na deset okrajových komiksových žánrů. Výstavní program bude doplněný o workshopy, přednášky a setkání s tvůrci a tvůrkyněmi. Vstupenky jsou k dostání na platformě GoOut.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Letošnímu programu vévodí výstava s názvem Mimo proud, která návštěvníky zve do světa deseti okrajových komiksových žánrů. „Komiks měl dosud na Lustru vždycky trošku popelkovskou roli. Samostatná komiksová sekce v Showcase vznikla až v roce 2020 a hlavní výstavy se zatím vždy týkaly především nesekvenční ilustrace. Právě proto jsem se rozhodla přinést letos do našeho výstavního programu trochu více rovnováhy a věnovat hlavní expozici právě tomuto médiu,” říká kurátorka této výstavní sekce, Bára Müllerová. Výstava představí komiksové žánry, které v České republice takřka nevycházejí. Patří mezi ně například komiksy z žánru fantasy, deníkové, poezie, edukativní, ale i snové a surrealistické a další. Mezi autory jsou i velké mezinárodní hvězdy jako Anna Haifisch, Mikael Ross, Zhenya Oliinyk, Ivo Puiupo a Ana Margarida Matos.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Další výraznou výstavní sekcí bude Newyorský salonek, který nabídne to nejlepší z tamní scény díky výběru amerického ilustrátora Davida Huanga. Díky bohaté historii žurnalistiky, výtvarného umění a reklamy působí v New Yorku lidé z celého světa a všichni mají vlastní jazyk a unikátní způsob vizuálního vyjádření. Stejně tak to bude vypadat i v holešovickém Newyorském salonku. Návštěvníci tak například uvidí tvorbu populární Karlotty Freier známé taky pod přezdívkou Karllikesotto.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Již před festivalem v Praze v rámci umělecké rezidence tvoří mladí ukrajinští ilustrátoři a ilustrátorky. Výstupem na Lustru bude výstava s titulem Zmina: Budoucnost pro Ukrajinu. Pod kurátorským vedením ilustrátorky Anny Sarviry tvůrci tematizují ve svých dílech vizi budoucnosti kulturní obnovy na Ukrajině v době probíhající války. „Myšlenka na budoucnost je pro Ukrajince a Ukrajinky permanentní otázkou, která ovšem nesměřuje k zářným zítřkům v daleké budoucnosti. Myšlenka na budoucnost na Ukrajině se týká nejbližších hodin a dní. Máme nabité powerbanky, kdyby přišel blackout? Máme doma dostatek vody pro případ náhlého zákazu vycházení? Kde je nejbližší kryt a jak se do něj moje děti dostanou z hřiště? Myšlenka na budoucnost vzdálenou několik let se stala vzácným artiklem,” ptá se a říká kurátorka a ilustrátorka Anna Sarvira. Další otázky s tímto tématem spojené budou mít možnost položit i samotní návštěvníci festivalu, například v rámci chystané série diskusí 21. září od 12:00 v hale 13. Tito a další ukrajinští tvůrci představí svá díla také ve výstavě s názvem Yellow & Blue.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Holešovickou halu 13 si podmaní mladí talentovaní tvůrci z celého světa, od Taiwanu přes Evropu až po New York. Svá díla představí v rámci Showcase. Showcase je jedinou výstavou na festivalu LUSTR, která se skládá pouze z výtvarníků a výtvarnic vybraných z mezinárodního open callu, a tím pádem prezentuje poměrně široký a rozmanitý výběr toho, co současný svět ilustrace nabízí. Neobvyklý zájem se objevil v žánru komiks a poprvé se také mohly přihlásit autorské kolektivy, nikoliv pouze jednotlivci. Z více než pěti set přihlášených porota složená z dvanácti členů vybrala celkem 57 vystavujících, v kategoriích volná ilustrace, komiks a kolektivy.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

V dubnu letošního roku proběhlo v Broumově již šesté Sympozium ilustrace. V programu Lustru tak nesmí chybět ani tato sekce, jejíž kurátorkou je Věra Veselá ze spolku Czech Illustrators.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Kromě výstav čeká návštěvníky jedenáctého Lustr festivalu také doprovodný program zahrnující workshopy, přednášky, setkání s tvůrci a tvůrkyněmi, organizátorkami i kurátorstvem. Highlightem jsou každoročně také tzv. Lustr Talks, série krátkých prezentací, díky kterým může diváctvo nahlédnout za zavřené dveře ateliérů a pod desky skicáků. První večer Lustr Talks (21. 9.) bude věnován zahraničním umělcům a umělkyním, druhý (22. 9.) pak těm českým a třetí (28. 9.) českým i zahraničním v rámci kterého se představí například Anna Haifisch, která před svou přednáškou zve na živé komiksové čtení. Své si v programu najdou i rodiny s dětmi, připravené jsou mnohé tvůrčí workshopy a dílny, taiwanští ilustrátoři například zvou na sítotiskový workshop a ilustrátor Ning Ho ukáže, jak portrétovat domácí mazlíčky. Součástí doprovodného programu budou i komentované prohlídky.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

V průběhu festivalu proběhne také 26. září dernisáž výstavy Zahrady rajské, štěpné a zpustlé: Příroda a krajina v historické i současné ilustraci v Galerii Klementinum na Praze 1. Součástí bude od 17.30 komentovaná prohlídka, výstavou provede její kurátorka Barbora Müllerová, v 18:00 pak naváže další program dernisáže.  Předtím si ale mohou návštěvníci užít celých devět dní plných ilustrací, komiksů a dalších kulturních zážitků. 11. LUSTR festival proběhne od 20. do 28. září v Holešovické tržnici, v halách 13 a 17. Otevření festivalu proběhne 20. září v 18:00 a první festivalový den budou výstavy otevřené až do 22:00. Vstupenky na festival jsou k dostání na platformě GoOut a informace na webu festivalu.


11 Lustr festival | 20.–28. září

Lustr festival je největší přehlídka ilustrace a komiksu u nás a jedinečná příležitost vidět to nejlepší a nejčerstvější ze současné ilustrační tvorby na jednom místě v Praze. Letos proběhne již 11. ročník, a to od 20. do 28. září, a opět do vybraných hal Holešovické tržnice. Na festivalu jsou zastoupeni čeští i zahraniční tvůrci a prezentují svá díla formou individuálních instalací, ze kterých vystupují ilustrace do dalších rozměrů. Součástí programu je řada workshopů a přednášek, určených pro profesionály, laiky i rodiny s dětmi.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Výstava | Galerie Klementinum | 16. 8.–29. 9.

Zahrady rajské, štěpné a zpustlé: Příroda a krajina v historické i současné ilustraci

Jak vypadaly raně novověké herbáře, atlasy a lapidáře, a jak vypadají ty nejhezčí dnes? Výstava, realizována ve spolupráci s Národní knihovnou ČR, provádí bohatou knižní kulturou zobrazující přírodu a krajinu od pozdně středověkých herbářů přes bohatě ilustrované kabinety kuriozit vysoce učených doktorů až k současným ilustrátorům a ilustrátorkám, kteří svou tvorbou vzdávají hold středověkým iluminacím i starým tiskům. Sedm osobností české ilustrace nahlédlo do archivů Národní knihovny a vylovilo z nich knihy, které je výtvarně oslovily. Ve vizuálních dialozích mezi knihami pozdního středověku či raného novověku a současnou ilustrací se tu potkávají kreslíři a kreslířky s grafiky a grafičkami s podobným okem a vášněmi napříč staletími. Vizuální oslava zahrad pěstěných i zpustlých, od semínka k pásu hor, od středověku po dnes.

Z Holešovické tržnice se na pár dní stane centrum komiksu a ilustrace

Vstupenky| GoOut

Facebook| facebook.com/lustrfestival

Instagram| instagram.com/lustrfestival

Web| www.lustrfestival.cz

Zdroj foto: Lustr Festival, Piaristi

You may also like...